Сергей Станишев: Докато не спрем вътрешните войни и не осъзнаем, че сме в една лодка, лодката може да се обърне

Пловдив. Призовавам организациите от страната да проявят категорична нетърпимост към всяка проява на интригантство и разчистване на вътрешни сметки. Искам вашата подкрепа да не позволяваме повече да се уронва авторитетът и общественото доверие към БСП. С тези думи председателят на НС на БСП Сергей Станишев се обърна към участниците в Националното съвещание с председателите на областните и общинските съвети на БСП, съобщиха от партията. „Мненията, които предизвикват най-много и медийни, и партийни коментари, трябва да се чуват и уважават, но днес те представляват единствено и само себе си. Както един ден ще бъде с мен и с всеки друг от ръководството на партията“, заяви Станишев. Лидерът на БСП попита в какво качество представители на партията ходят и разговарят с премиера Борисов, с какъв мандат, на какви теми и по какъв начин се информира ръководството за това. „Всички медийни атаки срещу ръководството на партията, исканията за оставки, включително на моята, смятам за целенасочени действия срещу БСП и нейните позиции“, категоричен беше председателят на социалистите. Той изтъкна, че въпросът за лидерството е решен към момента, но може да бъде обсъден на всяко заседание на конгреса на партията.Според Сергей Станишев БСП хаби излишна енергия във взаимни обвинения и така губи доверието на хората в страната. „Докато не спрем вътрешните войни и не осъзнаем, че сме в една лодка, лодката може да се обърне. И не ГЕРБ, а ние самите ще сме виновни“, предупреди лидерът на БСП. По думите му вместо партията да се занимава със себе си, трябва да се фокусира върху начините как да бъде полезна за обществото. „Ако работим ефективно и в една посока, ще постигнем тези резултати, които очакват от нас избирателите и членовете на БСП“, добави Станишев. Според него БСП може и трябва да се превърне в „обществен защитник” на хората. Тази задача БСП си поставя заради действията на новото правителство, което се стреми към цялата власт на всяка цена и с всички средства. Отстраняват се онези, които им пречат. „ГЕРБ води едновременно и дясно, и популистко управление“, изтъкна Станишев. По думите му чувството, че се въвежда ред, арестите и масовите проверки се използват целенасочено, за да не мислят хората за най- важните си проблеми – страхът за работното място, спадащите доходи, несигурността за здравните услуги. Като показателни примери за политиката на правителството Станишев даде рекетирането на бизнеса с искането да опростят 10% от дължимите им суми, заявката за приватизация на болници, която направи Божидар Нанев в интервю за Ройтерс и което после оправдаха като грешка в превода. „Правителството на ГЕРБ посяга на социалните конституционни права на хората, води политика на отстраняване на държавата от социалните си задължения“, категоричен беше Станишев.
Лидерът на социалистите напомни, че според резолюцията, приета от Конгреса, БСП трябва да бъде силна, критична и ефективна лява опозиция. „Това не означава опозиция на отрицанието и опозиция на ината“, поясни Станишев. По думите му БСП е готова да признава постиженията на правителството. Левицата обаче категорично ще се противопоставя на такива политики като закриване на болници, отваряне на страната ни за ГМО, създаване на проблеми с еврофондовете заради политически чистки и липсата на координация, политически натиск над прокуратурата и съда, оклеветяване на членове на БСП.
Според Станишев промяната, от която БСП се нуждае, е в четири основни насоки. Първата е реализацията на левия проект на БСП, отстояването на социалните функции и демократичния характер на държавата. „Аз съм убеден, че левият проект в България е БСП и нейната активна политика, нейната сила за по-добро бъдеще на страната и на хората. Проектът е заложен в нашата програма и ние сме длъжни да го изпълняваме“, категоричен беше Станишев. По думите му реализацията на проекта е възможна единствено чрез активни политики и привличане на хората в активна трудова възраст, както и работа с неправителствения сектор, синдикатите и браншовите организации.
На второ място Станишев посочи възстановяването на дееспособността и организационните възможности на структурите на БСП.
Трето е реалното изпълнение на решенията на заседанието на 47-ия конгрес от м. октомври миналата година.
Четвъртата насока е свързана с всички необходими политически и организационни дейности за спечелване на изборите през 2011 година. „Те са наша непосредствена политическа цел. Трябва да започнем работата и подготовката буквално от утре.“, категоричен беше лидерът на БСП. По думите му успоредно трябва да започне и реализацията на цялостен преглед на партията, на участието на й в местната власт и местното самоуправление. Прегледът на организационното състояние на БСП следва да завърши с изграждането на предизборните щабове още през септември-октомври тази година. Станишев заяви, че ще отстоява конгресното решение кандидатурите в предстоящите избори да се излъчват след сериозни публични обсъждания и след вътрешнопартийни избори, а не в тесния кръг на партийните ръководства. Според него по този начин ще се даде много по- силна мотивация на симпатизантите и членовете на БСП за участие в кампанията и в самите местни избори./агенция Фокус/