Семинар “Противодействие на престъпления в индустрията” събра в Сливен антимафиоти от ГДБОП и ОДМВР

Семинар “Противодействие на престъпления в индустрията” се проведе вчера в Сливен с участието на антимафиоти от ГДБОП и ОДМВР. Основните акценти на форума, организиран от ГДБОП, Посолството на САЩ в България cи областната дирекция в Сливен бяха свързани с последните изменения на Закона на МВР и Правилника за приложението му, които вменяват разследването на тези престъпления като приоритет на антимафиотите в страната – поясни Явор Колев, началник на сектор “Компютърни престъпления” – ГДБОП.
Целта на семинара бе повишаване на експертните знания и умения на служителите от ГДБОП за намаляване на мащабите и щетите от престъпленията, свързани с производство и търговия на фалшиви стоки /акцизни и неакцизни/, нарушаване на авторските права, производство и търговия с фалшиви ценни книжа /бандероли/. Участниците подчертаха, че за добрата ефективност на провежданите от ГДБОП полицейски операции е изключително важно взаимодействието с митническите служби.
Бе посочено, че един от съществените проблеми на тези индустриални престъпления е нанасянето на щети не само на държавния фиск, но и сериозно застрашаване на здравето и живота на хората /особено в случаите на производство и търговия с фалшив алкохол и цигари/.