Седмица на модата – Сао Паоло

Бразилският топ модел Жизел Бюндхен и приятелят на поп дивата Мадона, Хесус Луз откриха Седмицата на модата в Сао Паоло тази седмица, предаде АФП.

За първи път Седмицата на модата в Сао Паоло, най-голямото модно събитие в Латинска Америка, възприе квоти, изискващи поне 10% от моделите да са чернокожи или местни. Мярката беше възприета след силен натиск от страна на антирасистки групи и бразилски прокурори, които заклеймиха продължаващото от години предпочитание от страна на организаторите на Седмицата на модата към бели модели.

В предишните издания сред близо 350-те манекени, преминаващи по модния подиум, имаше малко на брой чернокожи, въпреки че близо 50% от населението на страната е с африкански корен. „Не трябва да има само бели на Седмицата на модата. Трябва да има повече чернокожи, които да покажат черната красота в обществото“, заяви Каролин Ниара. Моделът Чарлз Джуниър допълни, че квотата „ще даде повече възможности, защото ние, чернокожите, трябва да напускаме страната, за да вършим работата си“. По време на Седмицата на модата, която продължава до 22 юни и ще премине под мотива „Страст за мода“, ще бъде показана френска висша мода, част от Годината на Франция в Бразилия. /БГНЕС