Седефче — Ruta graveolens L. Сем. Седефчеви — Rutaceae

Разпространение. Отечеството на седефчето е Средиземно-морието. У нас се среща рядко по сухите и каменливи места из цяла България, но главно в Източна Стара планина. Като градинско растение вирее навсякъде из страната.

Описание. Многогодишно, храстовидно растение с право цилиндрично стъбло, разклонено на върха и високо до 1 м. Листата са с дълги дръжки, двойно- и тройноперести, с дребни продълговато яйцевидни листчета. Цветовете са жълтозелени, събрани в щито­видни съцветия, с петделна чашка, петлистно венче и 10 тичинки. Плодът е четиригнездна разпуклива кутийка с 6 семена във всеки дял. Цялото растение е покрито с маслени жлези и има характерна миризма.

Използуваема част. Надземната част на растението, брано през време на цъфтежа, юни—юли. Суши се на сянка или в сушилня до 40°С. Изсушената билка е бледозелена, с характерна миризма и горчив вкус. Допустима влажност 12%. Опакова се в бали. Запазва се на сенчесто, проветриво и сухо място.

Химичен състав. Етерично масло, кумарин, фурокума-рин, рутин, ябълчена киселина, бергаптен, ксантоксин, горчиви ве­щества и др.

Лечебно действие и приложение. Билката дей­ствува нервоуспокоително, болкоуспокоително, усилва храносмила­нето. Прилага се при нервни страдания (истерия, епилепсия, виене на свят, сърдечна невроза), при помътняване лещата на окото и възпаление на очите.

В българската народна медицина билката се употребява още при малокръвие, за регулиране на недостатъчна и болезнена мен­струация, при възпаление и болки в стомаха и червата, диария, дизентерия, глисти, малария, отслабване на зрението при пре­умора и на склеротична почва, кръвен наплив в главата, хемороиди, задух, изпаднало задно черво, кръвно налягане и др.

Външно се препоръчва за бани при отслабване на очите; счу­кани пресни листа — за налагане при ревматизъм и при ухапване от „змии; капки от прясната билка — при болки във външното ухо; настойка в ракия 1:10 —за разтриване при ревматизъм, по­дагра, невралгия, ишиас, лумбаго и др.

Начин на употреба. 1 чаена лъжичка стрита билка се сипва в 400 г вода да ври 5 мин. Отварата се пие по една кафена чашка преди ядене 3 пъти дневно.

Внимание! Да не се взема при бременност! В по-големи дози растението е отровно. Да се взема под лекарски контрол!