СДС: Ако има референдум, нека питаме хората за АЕЦ „Белене“

martin dimitrovЛидерът на СДС Мартин Димитров смята, че ако има референдуми, трябва да се започне с такъв по въпроса за строителството на АЕЦ „Белене“. Той коментира, че би могло в едно и също допитване да има два въпроса, както за новата централа, така и за новините на турски език по държавната телевизия.

Ето как коментира синият лидер намерението на „Атака“, подкрепяно от ГЕРБ, за национално допитване по въпроса за турските новини: „Смятам, че ако има референдум, нека започнем с Белене. Нямам нищо против в един и същи референдум да бъдат питани хората за новините на турски език. Практиката на референдумите е добра и тя трябва да започне да се прилага у нас. Едно правителство не може да поема задължения за следващите 30 години, каквото е Белене, защото новините лесно могат да бъдат свалени и качени пак, но като се подпише един договор за Белене, който вие, вашите деца и вашите внуци да плащат, оттам излизане няма. Не може да каже някой в един момент: Аз вече тази централа не я искам!, защото просто нещата не се случват по този начин. Така че, с удоволствие бихме подкрепили съвместен референдум по двата въпроса, даже няма нужда да бъдат два отдели референдума, може наведнъж да свършим цялата работа“.

На редовното си заседание Националният изпълнителен съвет на СДС обсъди и промените в закона за електронните съобщения, с които се дава възможност на МВР да следи трафичните данни. Според сините поправките са противоконституционни и те ще гласуват против тях, ако управляващите не се откажат от част от идеите, залегнали в законопроекта./Darik News/