СДВР разработва идеята ключови места в столицата да бъдат оборудвани с камери за видеонаблюдение

Тя е тествана на територията на столичното Трето РУМВР и доказва своята полезност
Предоставяме видеоматериал от записи на охранителните камери.

С цел подобряване на обществения ред в столицата СДВР разработва идея, съвместно със Столична община и частни фирми – да оборудва с камери за видеонаблюдение ключови места в различни райони на София, както и на входно – изходните контролно пропускателни пунктове. По този начин в реално време дежурната част на поделението ще може да наблюдава съответния район и да реагира светкавично при възникване на ситуация.

Камери ще могат да бъдат поставени и в автопатрули на съответното полицейско районно управление. Те от една страна ще дадат възможност за адекватно управление на силите, превенция и ограничаване на условията за корупционна практика, както и обезопасяването сигурността на самите служители. От друга – камерите ще документират както поведението на служителите спрямо гражданите, така и отношението на проверяваните към проверяващия орган.
Идеята е разработена от служители на сектор “Видеонаблюдение” на СДВР. Тя е тествана на територията на Трето РУМВР. Камера бе монтирана на сградата на кино “Арена”, където преди това бяха регистрирани редица кражби от моторни превозни средства, паркирани наблизо; с камера бе осигурен и автопатрул на районното полицейско управление; трета бе поставена и на КПП-Владая под района на Шесто РУМВР. Резултатите са повече от обнадеждаващи и доказват своята полезност.
При осигуряване на финансови средства тази идея има реални шансове да бъде приложена и в други райони на територията на столицата