СГС ще заседава по делото срещу Алексей Кичатов

sud6София. Състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Алексей Кичатов. Алексей Кичатов за убийството на Юрий Кутепкин, спряган за участник в групата, подготвила и извършила разстрела на Андрей Луканов. Началото на заседанието по делото е в 10.30 часа.

Агенция „Фокус” припомня:

На 31 май 1999 г. в кладенец край софийското с. Нови хан е намерено тялото на Юрий Кутепкин. Юрий Кутепкин е спряган за участник в групата, подготвила и извършила разстрела на Андрей Луканов.
През май 2007 г. Софийската окръжна прокуратура възобновява разследването за убийството на Юрий Кутепкин. Разследването е възобновено като прокуратурата се позовава на самопризнания направени от Алексей Кичатов на 28 май 1999 г. Алексей Кичатов е един от петимата подсъдими за разстрела на Андрей Луканов. Той е арестуван на 28 май 1999 г. и прави самопризнания за 5 убийства – на Андрей Луканов, на Сергей Шанин, на една проститутка, на „бореца“ Иван Кудев и това на Кутепкин. В самопризнанията си Кичатов е посочил къде може да бъде намерено тялото на сънародника му Юрий Кутепкин. По-късно Алексей Кичатов е изправен на подсъдимата скамейка за убийството на Сергей Шанин, но в началото на 2006 г. е оправдан. На 15 март 2007 г. Алексей Кичатов получава оправдателна присъда и по делото за разстрела на Андрей Луканов. 
През май 2008 г. прокуратурата внася обвинителен акт срещу Алексей Кичатов за убийството на Юрий Кутепкин. Версията за смъртта на Кутепкин е скарване с Кичатов за пари.
На 14 юли 2008 г. Софийски градски съд /СГС/ не дава ход на делото срещу Алексей Кичатов. Майката на Кутепкин, която е редовно призован свидетел по делото, не се явява. Полицай Ботьо Ботев, който е свидетел по делото, получава призовка, но отказва да я подпише. Ботев е един от ръководителите на групата, работила по разкриването на убийството на Андрей Луканов. 
Делото е отложено за 15 и 16 октомври. Причина за отлагането е липсата на данни за редовно призоваване на майката на жертвата Галина Кутепкина, както и на явяването само на четирима от 11 свидетели
Алексей Кичатов иска мярката му за неотклонение – парична гаранция от 2000 лв., да бъде намалена, защото чака дете и са му нужни пари. Съдът определя искането като недопустимо, след като не са представени никакви доказателства, за очакваното дете и материално затруднение.. 
На 2 февруари 2009 г. Софийският градски съд отлага отново делото срещу украинеца Алексей Кичатов, който е подсъдим за убийството на своя сънародник Юрий Кутепкин през 1998 година. 
Съдът отлага делото поради неявяването на Владимира Кутепкина, която е майка на загиналия украинец. В залата не присъства и адвокатът на подсъдимия Кичатов. 
Следващото заседание на делото е насрочено за 23 март.
На 22 май 2009 г. ъстав на Софийски градски съд не дава ход на делото срещу украинския гражданин Алексей Кичатов за убийството на Юрий Кутепкин. Причина за отлагането е, за пореден път, отсъствието на майката на Кутепкин, която може да бъде частен обвинител по делото и да предяви граждански иск срещу подсъдимия. Поради нейното неявяване съдебният процес е отлаган девет пъти досега. На съдебното заседание е разгледана молба от подсъдимия Алексей Кичатов, с която се иска промяна или отмяна на наложената му мярка за неотклонение – парична гаранция в размер на 1000 лева. Причина за искането е, че му се е родило дете, от дълго време не може да започне работа, както и обстоятелството, че родителите на съпругата му имат задължения. Съдебният състав обаче не уважава искането на подсъдимия./агенция „Фокус“/