СГС ще заседава по делото за злоупотреби в Държавен фонд „Земеделие”

sud2-1 (4)София. Състав на Софийски градси съд ще заседава по делото за злоупотреби в Държавен фонд „Земеделие”. Заседанието по делото ще започне в 9.00 часа.

Агенция „Фокус” припомня:

8 март 2007 г.
Софийският районен съд отстранява от длъжност директора на Фонд “Земеделие” Асен Друмев. На 5 март срещу Друмев са повдигнати две обвинения за това, че в качеството си на длъжностно лице съзнателно сключва неизгодна сделка и от това са произлезли значителни вреди на Държавния фонд “Земеделие”. Деянието представлява особено тежък случай. Съдът отстранява Друмев от длъжност, тъй като счита, че той ще създаде пречки по делото. 
16 март 2007 г.
Софийският градски съд окончателно отстранява от длъжност изпълнителния директор на фонд „Земеделие“ Асен Друмев, който е обвинен в сключване на неизгодни сделки и ощетяване на държавата с над 1 млн. лева. 
Юни 2007 г.
Прокуратурата внася обвинение и срещу бившия заместник-директор на фонда Красимир Неделчев – за пране на пари, измама и подкупи. Установено е, че от началото на 2004 г. до средата на 2005 г. Неделчев е получавал “определени суми, за да уреди фирми с проекти за финансиране по програма САПАРД, и че е извършвал операции с имущество, придобито от престъпна дейност”. Имуществото е за 375 000 лева и е придобито чрез измама и подкупи, се казва в обвинителния акт срещу него.
21 януари 2008 г.
Състав на Софийския районен съд (СРС) дава ход на делото срещу бившия директор на фонд „Земеделие“ Асен Друмев. В обвинителния акт се твърди, че на 21 ноември 2005 г. в София като длъжностно лице – директор на Държавен фонд “Земеделие” – Друмев сключва неизгодна сделка – договор за наем на четириетажна сграда в Разград, като с това причинил на фонда финансова вреда в размер на 83 321,37 лева с ДДС. На 13 юни 2006 г. Друмев отново съзнателно сключва неизгодна за фонда сделка, когато подписва анекс към договор за наем (от 8 септември 2005 г.) на двуетажна от сграда в Силистра. Размерът на наема е увеличен от 2 700 лева на 3 300 евро с ДДС. Освен това е договорено внасянето на аванс в размер на 99 000 евро, представляващи 30% от стойността на наема за срок от 10 години напред. Обвинението твърди, че с това Друмев нанася значителна вреда на фонд “Земеделие” в размер на 249 177,51 лева. Обвинението сочи и трето деяние на безстопанственост от страна на Друмев. На 14 март 2006 г. той отново сключва договор за наем на 3 етажа от административна сграда в Пловдив, с което нанася вреди на фонда в размер на 149 630,67 лева. Общата стойност на нанесените от трите деяния на Друмев финансови щети е 482 129,55 лева, които до момента не са възстановени.
28 март 2008 г.
Софийска градска прокуратура внася обвинителен акт срещу бившия изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Асен Друмев. Друмев е обвинен за неправомерно сключване на договори, чрез които са усвоени 48 895 750 лева. От тях 12 млн. са били от българския бюджет. Предстои да се конкретизира и вината на други служители на фонда.
23 юни 2008 г.
Софийският районен съд отлага процесът срещу бившия директор на фонд Земеделие Асен Друмев заради отстъствието му. Адвокатът на Друмев представя болничен лист за това. Делото ще се гледа отново на 10 октомври.
8 юли 2008 г.
Антимафиоти изземат пет проекта по програмата САПАРД, за които има съмнение, че кандидатите са представили документи с невярно съдържание. Акцията е по разпореждане на Софийския градски съд. Проектите са на Стоян Николов Димитров, собственик на винарска изба „Памидово” чрез цитираната от прокуратурата фирма „Памексвин” ООД. От иззетите досиета по проектите на САПАРД се проверява кои служители от фонда участват в схемата, както и кои отдели са взимали становище по тях. Два от петте проекта получават финансиране и по тях Димитров трябва да получи 986 130 лв. Взима 618 441 лв. Останалите три проекта все още са в процедура по одобряване и по тях той не получава пари. Според прокуратурата бившата началника на отдел „Европейски схеми” във фонд „Земеделие” Карамфила Гюрова прокарва двата финансирани проекта на Димитров.
10 октомври 2008 г.
Пети състав на Софийски районен съд, с председател Даниела Борисова, отлага наказателно дело от общ характер, заведено срещу бившия директор на ДФ “Земеделие”Асен Друмев, за 21 ноември 2008 г./агенция „Фокус“/