Световната промишленост на автомобили

В света няма по-мощна и по-бързо развиваща се промишленост от автомобилната. От лукс в първата половина на XX в., автомобилът се е превърнал в необходимост през втората. Той стана масово превозно средство. Достатъчно е само да надникнем в статистиките и данните, за да се убедим в това, дори да не се налага ремонт на личната кола.

Само до 1974 г. автомобили и автобуси достигат внушителни цифри от над 301 млн. Разбира се картинката, която идва от тези данни в миналия век, дори тогава не е била достатъчно точна. В едни страни производители на автомобили и авточасти се включват цифри на произведени и в процес на планиране коли, а други само бройката на създадените до момента моторни превозни средства.

През 2014 г. повече от 22 милиона превозни средства и около 68 милиона леки автомобили са били произведени в световен мащаб. Според прогнози, през 2017 г. общо 102 милиона автомобила са зареждани в готов вид на пазара и са произведени в световен мащаб.

Най-големите производствени предприятия за леки автомобили и тежкотоварни коли са в Китай, САЩ и Германия. Те представят фантастичен клас леки и тежкотоварни автомобили. Китайският дял в световния пазар заема повече от 24 на сто през 2014 г. В САЩ броя на търговските превозни средства, произведени постоянно нараства от 2010 г. и достига 6.7 милиона през 2013 г., а производството на леки автомобили възлиза на 4.4 милиона единици до 2013 г.

През 2014 г. Volkswagen заема първо място в списъка в световен мащаб на най-големият производител на коли. Производителят на немски коли, създава повече леки автомобили от Ford, Renault и Suzuki.

През 2014 г. Азия се очертава като най-големият производител на тежки камиони. Създадени са 2,9 милиона единици само за 2014 г. Научете повече за световните марки моторни масла CASTROL.