САЩ не са подготвени срещу биологично терористично нападение

Съединените щати не са предприели необходимите мерки да се защитят от заплахата на оръжията за масово унищожение и тероризма, се казва в доклад на назначена от Конгреса комисия, цитиран от ДПА и Асошиейтед прес.

Комисията, в която има представители и на демократите, и на републиканците, пише оценка „слаб – 2“ на правителството на САЩ за готовността му да реагира на нападение с биологично оръжие на Ал Кайда или друга терористична групировка. Отбелязва се, че последните три правителства не вземат предвид предупредителни сигнали.

„Близо десетилетие след 11 септември 2001 г., една година след първоначалния ни доклад и един месец след опита за бомбен атентат на Коледа, САЩ не реагират адекватно на няколко надвиснали заплахи, особено тази на биотероризма“, заяви бившият сенатор Боб Греъм, който е председател на комисията за превенция на разпространението на оръжия за масово поразяване и тероризъм.

Комисията вече предупреди миналата година, че има вероятност до 2013 г. някъде по света да се извърши терористично нападение с оръжие за масово поразяване.

„Всяко от последните три управления на страната твърде мудно разпознава и реагира на биозаплахата. Ние обаче повече не можем да си позволим лукса да се учим бавно, след като знаем, че Ал Кайда проявява интерес към биологични оръжия“, посочи Греъм.

В оповестения днес доклад се оценява реакцията на правителството в 17 области. Слаба оценка е писана в три от тях – реакция на биотероризъм, контрол на Конгреса над вътрешната сигурност и разузнаването и набирането на персонал на длъжности в системата на националната сигурност, пише БТА.

Белият дом съобщи, че президентът Обама ще обяви нов план за по-бърза и по-добра реакция на терористични нападения с биологично оръжие и заплахи за общественото здраве. Това ще стане в речта на президента „За състоянието на Съюза“ утре./DarikNews/