Сан Жуан дел Рей, Ресифи, Олинда, Пампуля

Сан Жуан дел Рей – град в щата Минас-Жераис . Основан е през 1670г.  През ХVІІІ в. тук работят архитектите Алейжадиньо и Филип да Лима Серкейра . По-известни са църквите „Дел Кармен” / 1774г. /, „Сан Франсиску ди Асис” / 1804г. / и „Дел Пилар” / 1721г. /.

Ресифи – град в най-източната част на Бразилия и Южна Америка . Административен център е на щата Пернамбуку . Той е едно от основните пристанища на Бразилия на брега на Атлантическия океан . Ресифи възниква на мястото на старо рибарско селище през 1548г. Статут на град има от 1823г. В наши дни е център на туризма . Има много плажове и хотели . Разположен е на континента и на крайбрежните острови , като е съединен с тях чрез мостове . Има много паметници от колониалната епоха , които са туристическа забележителност . Това са манастирите „Сан Антониу” и „Сан Франсиску” / ХVІІ в. /, крепостта Синку Понташ / ХVІІ в. / и църквите „Златната капела” / 1716г. / и „Сан Педру” / 1729г. /. Има и интересни сгради от епохата на класицизма / ХІХ в. /. Това е театърът „Санта Изабел” / 1845г. / и интересен дом на хора от знатната аристокрация на града /1850г./. В града има паркове , музеи и университети . По-известен е музеят на щата Пернамбуку / 1929г. /.

Олинда – град в щата Пернамбуку , също на брега на Атлантическия океан . Този морски курорт е важен туристически център на щата . Градът е основан през 1527г. , като до 1827г. е административен център на Пернамбуку . Има много архитектурни паметници от ХVІ – ХVІІІ в. Интересни са старата крепост от ХVІ в. , манастирът „Сан Франсиску” и множество църкви от ХVІІІ в. , и Краеведският музей / 1934г. /.

Пампуля – туристическо и спортно градче . Разположено е в Южна Бразилия в близост до град Белу Оризонти . Селището е изградено по проекта на най-известният бразилски архитект от ХХ век Оскар Нимейер в началото на 40-те години .

Една от най-големите забележителности на Бразилия е язовир Итайпу с водната електроцентрала Итайпу . Язовирът променя завинаги ландшафта на Бразилия и Парагвай , като залива с вода десетки километри полета и гори по двата бряга на река Парана . Образувалият се водоем е с такава дълбочина , че е погълнал един водопад . Амбициозният проект на река Парана се осъществява с общите усилия на Бразилия и Парагвай и струва $20млрд. Строителството е завършено през 1982г. Стената на язовира е висока колкото 60-етажна постройка , а язовирът Итайпу заема 160км по течението на река Парана . От 1990г. водната централа Итайпу е най-мощната водна централа в света .

Страната се посещава от 5310хил. туристи годишно .