Сандалово дърво

Сандаловото дърво, е една от най-разпространените билки. Тя се използва за направата много лекарства, мазила и кремове в съвременната медицина. В интерес на истината тя, е позната на хората от поне 4000 години. Тогава, обаче хората не са се възползвали от лечебните свойства на това дърво, а са го използвали за направата на къщи, храмове и всякакви други сгради. Поради тази причина, сандаловото дърво, е било на изчезване, тъй като масово се, е използвало от цял свят за направата на мебели. Именно поради тази причина в днешно време сандаловото дърво се използва само за направата на етерично масло.

Съществуват няколко вида Сандалово дърво, които се разделят според региона, в който се отглежда –  Африка, Австралия, Индия и Америка. Всеки един от тях притежава уникални лечебни свойства. Например от Източно-индийското сандалово дърво се получава най-качественото етерично масло, докато американското например има в пъти  по-некачествено, но за жалост в по-голяма част от големите търговски вериги го продават за индийско.

За да се добие етерично масло, обаче дървото трябва да, е достатъчно узряло, иначе в противен случай количеството, което ще се извлече от него ще, е нищожно. Сандаловото дърво узрява около 50-60-тата си година. Освен, че се използва за направата на лекарства, хранителни продукти, масла, кремове и други козметични продукти, то етеричното масло има изключително благоприятно въздействие върху организма на човека. Маслото от сандалово дърво действа успокояващо и тонизиращо на всяка част от тялото ни – мускулите, кожата и т.н. Лечебните му свойства намират място дори в стоматологията, тъй като, е всеизвестен факт, че стягащите свойства на етеричното сандалово масло могат да се използват не само за кожата, ами и за всяка останала част от тялото ни, което включва и венците. Освен това сандаловото масло може да се използва като в битката с вирусни инфекции, които витаят във въздуха.

Така, че етеричното масло от сандалово дърво има изключително много приложения и не, е лошо да разполагате с поне едно шишенце в дома си. Даже, ако имате високо кръвно, е препоръчително да приемате от сандалово масло, тъй като то спомага за понижаването му. Може да приемате по няколко капки от него на ден с мляко или вода. Ако смятате да го използвате върху кожата, то по-добре го смесете с друга билка – здравец, роза или лавандула.