Сакскобургготски: Да простим, но да не забравяме жертвите на Народния съд

В днешния ден на прошка да простим за жертвите на т. нар. Народен съд, но да не забравяме, каза специално за БГНЕС бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски.

Днес в храма „Света София“ по инициатива на Дими Паница имаше молебен в памет на загиналите български политици и интелектуалци в резултат на присъдите на т. нар. Народен съд, предаде репортер на БГНЕС. В храма дойдоха двама бивши президенти – Желю Желев и Петър Стоянов, още един бивш министър – председател Филип Димитров, министърът на външните работи Николай Младенов, бившият министър на финансите Милен Велчев, зам. министърът на външните работи Константин Димитров, зам. председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова, депутатът от Синята коалиция Иван Иванов, бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов и още политици и общественици, между които Стефан Тафров и Иван Станчов и други. Президентът Желев призова присъстващите на всеки 2 февруари хората да се събират, за да си спомнят за мъченически загиналите и Европа да осъди комунизма така, както е осъдила фашизма, като припомни, че жертвите на комунистическия терор са повече от загиналите по времето на фашизма.
БГНЕС припомня, че Народният съд е временна българска съдебна институция, действала в периода 19 декември 1944 – април 1945 г. Той е създаден от установената с Деветосептемврийския преврат от 1944 г. власт на Отечествения фронт (ОФ) за съдене на управляващите страната от 1 януари 1941 до 9 септември 1944, по време на участието на България във Втората световна война. Освен за съдене на виновници за въвличането на България във Втората световна война, съдът е използван от властта на Отечествения фронт за уреждане на политически сметки, вследствие на което са обвинени и осъдени значителен брой политици и интелектуалци, противници на властта на ОФ. Между осъдените на смърт са тримата регенти, 22 министри, 8 царски съветници, 67 депутати, 47 генерали и полковници и др. На доживотен затвор са осъдени 4 бивши министри (професор Михаил Арнаудов, Константин Муравиев, Вергил Димов, Руси Русев), 2 царски съветници, 22 депутати, няколко професори и други. Присъдите на първите два състава са обявени на 1 февруари 1945 г. на 150-хиляден внушителен митинг. Общо на смърт са осъдени 2618 души, на доживотен затвор – 1226 души, 8 души получават 20 години затвор, 946 – 15 години, 687 души – 10 години и 3741 са с по-кратки присъди. Несправедливите присъди на Народния съд са изброени сред престъпленията на комунистическия режим в приетия през 2000 година специален закон. През 1996 г. Върховният съд на Република България отменя част от присъдите на Народния съд с мотив липса на доказателства. /БГНЕС