Р.Йорданов: Костов лобира за незаконни хазартни оператори

iordanov„В Европейския съюз няма държава, която да е забранила хазарта. Напротив, въведени са точни и ясни правила за регламентирането му, както е и в България. Хазартът е дейност, която носи сериозни приходи в бюджета на всяка държава и е естествена част от европейския и световен развлекателен бизнес“.

Това казва пред вестник „Труд“ Румен Йорданов заместник-председателят на българската асоциация за хазартни иразвлекателни игри. Йорданов пита „защо Иван Костов трябва да ангажира правителството, парламента и обществото с личната си битка?“. „В условията на икономическа криза един макроикономист трябва да мисли как да помогне на страната да излезе от криза и как да увеличи приходите в бюджета. Освен това ефективността от забраната на хазарта е нереална, защото на един клик разстояние в интернет стоят над 40 000 незаконни сайтове за залози“, казва още той. Според него „обикновено, когато някой толкова ревностно иска да дестабилизира един напълно легален бизнес, защищава интересите на чуждестранни интернет компании, които оперират незаконно на територията на България. Щом води лична битка, следователно зад това стоят лични интереси….не мога да кажа, сигурно става въпрос за мощни интернет хазартни оператори. В крайна сметка те разполагат с огромни средства, имат много силни позиции и тенденциозно създават нагласа срещу законния хазарт и то не само в България. Чрез компрометиране на легалния хазарт и формиране на негативно обществено мнение очевидно се цели незаконните хазартните интернет услуги да нямат конкуренция и да стават все по-атрактивни и достъпни“. Йорданов съобщава и данни на ГДБОП, според които оборотът на нелегалните хазартни оператори за 2007 г. в България е около 700 млн. лв., а през 2008 г. е надхвърлил 1,2 млрд. лева. „Всяка година тази сума нараства с 20% до 40%. По този начин държавният бюджет губи от неплатени данъци за 2008 г. над 120 милиона лева, като за 2009 г. най-вероятно тази сума ще надвиши 160 милиона лева. А национален капитал в размер на 1,2 млрд. изтича от България“, подчертава Йорданов.
По пово на твърдението, че „хазартът често е критикуван, че е свързан с пране на пари“ Йорданов казва следното: В България хазартът може би е най-контролираният бизнес. Сървърите на организаторите на залагания върху резултати на спортни състезания, тото и лото игри и случайни събития са свързани директно с Националната агенция по приходите. За операторите на другите хазартни дейности са въведени ежедневни и ежемесечни отчети, в които се посочват постъпилите и изплатените суми. Компаниите се проверяват ежедневно от Държавната комисия по хазарта, НАП, МВР и дирекция “Финансово разузнаване”. Това гарантира пълната прозрачност на игралния бизнес и изключва прането на пари.
„Хазартът е нормална стопанска дейност. Той е част от формите на забавление в съвременния модерен свят. За 2008 г. от хазарт в бюджета ни са постъпили общо 400 млн. лв. – 112 млн. лв. от корпоративен данък, 270 млн. лв. от непреки налози и 5,6 млн. лв. от такси. Малко пари ли са това? Освен данъчни приходи, по цял свят хазартът подпомага развитието на туристическата индустрия, само си помислете за Лас Вегас, Монако или Макао. У нас в сектора са заети между 60 000 и 80 000 млади и високо квалифицирани специалисти. За разлика от легалния хазарт, нелегалния източва огромни средства от държавата и се контролира само от криминални структури“, подчертава Йорданов. Той смята, че „няма друг бизнес в България, който да плаща толкова висок данък. Тези 12% се изплащат върху постъпленията от залози, без да се отчитат изплатените печалби и разходите на организаторите. Което е равносилно на 60% корпоративен данък“. По пово предложението за увеличение на ставките на игралните съоръжения със 70% Йорданов смята, че „още първите 6 месеца на 2010г. хазартните оператори ще намалят броя на игралните съоръжения, с които се оперира“. „Това ще доведе до допълнително спадане на приходите в бюджета. През 2009 г. вече са излезли от употреба 4000 игрални автомати. Новото увеличение допълнително ще засегне и търговската дейност на вносители и производители на игрално оборудване. В заключение искам да кажа, че всички мерки свързани със забрана на хазарта в България, увеличаване на данъка водят до криминализиране на дейността, закриване на работни места и съществено намаляване на приходите в бюджета“, казва още заместник-председателят на българската асоциация за хазартни иразвлекателни игри. /БГНЕС