Руски аватари ни вадят от кризата

shtastieАко има пари, ще направя нов живот… Ако успея да сваля Иван от службата, ще бъда истински щастлива. Кой не си казва тези неща наум, че и на глас. Странното е обаче, че дори и да постигнем мечтите си, често продължаваме да усещаме празнота и недоволство. Това е така, защото хората са обърнали възприятията си с краката нагоре, твърди руската психоложка Татяна Солдатова, наричана аватар (гуру) на щастието. 
Чувството за щастие предвещава успеха, а не обратното, твърди ученичката на световноизвестния Михаил Литвак – специалист по целенасочено моделиране на емоциите, прогноза и корекция на съдбата, интелектуална нирвана, психологическо айкидо и други революционни методи, които набират все повече привърженици. Двамата сега са написали програма, която са нарекли „Новини от бъдещето“ с подзаглавие „Писма до мениджъра“. Ако промениш положителните показатели в живота си, ще се почувстваш по-добре. Това от своя страна ще те направи по-ефективен и успешен в работата, твърдят руските аватари. „Как обаче става магическата промяна?“, попитахме Татяна Солдатова, която преди дни посети София. 
1. Малката промяна – ключ към успеха
Една малка промяна може да ви направи два-три пъти по-успешни, да преобърне дори цялата ви карма към по-добро, твърди авторката на „Новини от бъдещето“. Само няколко часа седмично с любимо занимание (хоби, спорт, среща с приятели) ще доведат до положителни промени в целия ви живот. Причината е, че акумулирайки положителна енергия, вие ще имате повече сили за ежедневните си задачи, които всъщност може да ви измъкнат от черната дупка. При това ще подобрите качеството за сметка на времето, разкрива рускинята, на „ти“ с тайните на нашето време. В разгара на кризата Солдатова провела обучителен курс в голяма московска компания, чиито продажби били тръгнали надолу. Няколко месеца по-късно тя самата била изумена от резултата. След като шефовете и служителите направили корекции в „картите на живота си“, компанията не само стъпила на крака, но се наредила сред водещите в страната. „Но въпросът е не само да се анализира, но и да се действа“, натъртва Солдатова. По думите й с усещането за реално щастие започваме по някакви неведоми пътища да привличаме добрите събития – блага, хора и възможности в живота си. Успяват само тези, които се чувстват щастливи от битието си и от това, което правят в момента“, грейва русата дама с широка усмивка. 
2. Печелете от бурите на времето
„Според многото предприемачи, които ме търсят, борбата им с предизвикателствата на времето върви много зле. Други имат усещането, че са на прага да се провалят. Конформистите пък са настроени да чакат с глава, заровена в пясъка, по-добри времена. А шансът е в ръцете на тези, които в трудното време виждат новите възможности. Тази група не чака по-благоприятни условия, а променя собствения си подход към настоящата ситуация. Така с активно си поведение влияе и променя обстоятелствата в своя полза“, убедена е психоложката. Бурята е енергия, която трябва да се използва.
3. Магически ритуал с плюсове и минуси
„Замисляли ли сте се какво ви прави щастливи и какво не ви харесва във вашия живот“, пита изведнъж аудиторията Татяна Солдатова. „Ако искате да разберете, вземете един лист и го разделете на две, съветва тя. Отляво напишете тези неща, които ви радват, а отдясно – тези, които ви мъчат или не ви харесват.“ Според нейните обяснения показателите може да бъдат най-различни. Табличка трябва да се направи за личния живот, сън, здраве, работа, взаимоотношенията с другите, социалния статус, духовните интереси, нивото на развитие на личността. В съответната колонка се отбелязват и процентите на ефективност по собствената ни оценъчна скала. „Да речем, сънят ви е със знак плюс, обаче ефективността е 75 на сто. Значи има 25%, които можете да подобрите. Всеки намира своя начин – обяснява Солдатова. – За някои това може да е нежна музика, гарнирана с чаша топло мляко и мед, за друг ново легло или специални дихателни техники, които по-бързо и за по-дълго ще го пренесат в страната на Морфей. Същия анализ правим и за другите показатели. След като дръпнем чертата, ще знаем какво ни радва, какво не ни достига и какво трябва да зачеркнем от живота си“, обяснява съратничката на Михаил Литвак.
4. Открийте своята четирилистна детелина
„Животът е обективен, но се изживява субективно“, казва преподавателката от Южния федерален университет в Ростов на Дон. И дава за пример Чърчил. Той не обичал да спортува. Емблематичен е станал отговорът му на журналистически въпрос как е доживял до 91-годишнa възраст: „С хавански пури, уиски и никакъв спорт.“ Британският премиер от времето на Втората световна война не обичал грам да се поти за по-добри мускули. Неговото усещане за щастие се разминавало коренно с общоприетия постулат „Движението е здраве“. Затова пък се чувствал щастлив с политическите си ангажименти и съпругата си Клементин Хозиър, която го дарила с 5 деца. Затова руските психолози са убедени, че здравето и успехът следват като вярно куче само щастливия човек.
Румяна Милева

в-к Стандарт