Румяна Желева: Винаги съм работила за по-силна и обединена Европа

Ще направя предложение за създаване на Европейски доброволен корпус. Това заяви кандидатът за български еврокомисар Румяна Желева на изслушването й пред депутатите от Европейския парламент. Желева бе номинирана от председателя на Европейската комисия Жозе Барозу за поста по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция на кризи.
„Винаги съм работила за по-силна и обединена Европа, която защитава своите ценности във и извън ЕС. Знам колко е важен диалогът с Европейският парламент, който винаги е бил ефективен и бърз. Поемам ангажимента да продължа това сътрудничество“, каза Желева. Сътрудничеството ще бъде от основно значение заради природните бедствия и икономическата криза. По думите на Желева само европейските данъкоплатци губят 15 млрд. евро заради природните стихии. Затова е нужна силна и координирана политика на Европейския съюз, плод на единните усилия на европейските държави.
Ето защо е нужно новият ресор за реагиране при кризи да бъде създаден, аргументира се Желева. Тя заяви, че няма да се колебае да отправя критики и предложения към държавите-членки.
Българският кандидат за еврокомисар посочи и основните си приоритети на работа, сред които укрепване на международното хуманитарно право, разграничаването от хуманитарните и военните операции и модернизиране на Общностния механизъм за гражданска защита.

Румана Желева посочи още, че промените в ЕС, въведени с Лисабонския договор, ще го приближат към гражданите и ще издигнат международното му реноме. Тя ще работи в тясно сътрудничество с ООН и другите европейски комисари.

Спорен нея трябва да се изгради и оперативен център, способен да координира действията и капацитета на страните-членки при справянето с кризисни ситуации.
„Трябва да пораждаме надежда за по-силно, по-добро, по-светло бъдеще“, каза още Желева.
Преди това различните групи в Европейския парламент изразиха становището си по новия ресор в Европейската комисия. Според Европейската народна партия /ЕНП/ новият пост е стъпка в правилната посока. ЕС трябва да осигурява координирана и последователна дейност.

/КРОСС/