Росянка, мухоловка — Drosera rotundifolia L. Сем. Росянкови — Droseraceae

Разпространение. Расте из мочурливите ливади, треса­вищата и блатата във високопланинските райони, главно в Западна България.

Описание. Многогодишно тревисто насекомоядно расте­ние с безлистно стъбло, високо до 20 см, и влакнест корен. Листата са обли, кафявозелени, с дълги дръжки и са разположени в осно­вата на стъблото във вид на розетка. Покрити са със закривени червеникави пипалца, отделящи лепкав сок, с който растението за­държа насекомото. Цветовете са бели, събрани на върха на стъблото във вид на грозд, с петлистна, срасната в основата си чашка, пет­листно венче и 5 тичинки. Плодът е кутийка с многобройни семена.

Използуваема част. Надземната част на растението, брана през време на цъфтежа, юли—август. Суши се на сянка или в сушилня до 40°С. Изсушената билка е с червеникавокафяв цвят, без миризма и с кисело-горчив вкус. Допустима влаж­ност 12%. Опакова се в бали. Запазва се в сухи и проветриви помещения.

Химичен състав. Съдържа нафтохинона дрозерон, ви­тамин С, антоцианово багрило, ябълчена, лимонена и бензоена ки­селина, танини, ензими, восък и др.

Лечебно действие и приложение. Билката дей­ствува болкоуспокоително, затягащо, потогонно, пикочогонно, от-храчващо, противоспастично.

В българската народна медицина росянката се употребява при магарешка кашлица, задух, кръвохрачене, при туберкулозна каш­лица, жълтеница, вода в коремната област, атеросклероза и др.

Външно счукана свежа билка се препоръчва за налагане при мазоли и брадавици. Намира приложение и в пивоварнат а про­мишленост.

Начин на употреба. 1 супена лъжица стрита билка се залива с 400 г вряла вода да кисне 2 часа. Запарката се пие по една винена чаша преди ядене, подсладена с мед или небетшекер, 3 пъти дневно.