Роман Полански платил 500 000 долара на изнасиленото момиче

Режисьорът Роман Полански се съгласил да плати 500 000 долара на момичето, за чието изнасилване бил обвинен, за да уреди съдебния въпрос, 15 години след бягството си от САЩ. Това показват съдебни документи, цитирани от Асошиейтед прес.
Полански и Саманта Геймър се договорили за това през октомври 1993 г. Условията на споразумението били поверителни, но паричната сума била разкрита в съдебни документи, тъй като две години се водила борба, за да бъде режисьорът накаран да плати.
От документите не става ясно дали в крайна сметка Полански е дал парите. Според последните данни от август 1996 г. той дължал на жертвата над 600 000 долара заедно с лихвите.
Полански беше обвинен, че през 1977 г. по време на фотосесия е напил 13-годишно момиче, дал му е и опиати и го е изнасилил. Първоначално бил обвинен в шест престъпления, включително изнасилване с използване на опиати, сексуален тормоз на дете и содомия, по които е можело да бъде осъден на доживотен затвор. За да избегне по-тежка присъда, режисьорът се съгласил да се признае за виновен в по-леко престъпление като неразрешен сексуален акт.
Съдията приел да отпаднат по-тежките обвинения и присъдата да бъде сведена до 42 дни затвор, които той вече бил излежал. В деня, когато трябвало да чуе присъдата си, Полански избягал от САЩ, защото научил, че съдията казал на адвокатите му, че ще удължи престоя му в затвора, отбеляза АП.
През декември 1988 г. Геймър заведе дело срещу режисьора, обвинявайки го за сексуално посегателство, умишлено причиняване на емоционална травма и съблазняване. След това обаче тя му прости, припомня агенцията.
По последна информация адвокатите на френско-полския режисьор са подали молба във Федералния съд на Швейцария за извеждането на Полански от затворническата килия и поставянето му под домашен арест, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на радио Би Би Си.
Сега Полански лежи в малка килия в затвора в Цюрих. Помещението е доста тясно и хладно, твърдят адвокатите на режисьора. Самият затвор е един от най-старите в Швейцария и условията там не са добри, а удобствата за затворниците са минимални.
На Полански се разрешава да се разхожда в двора на затвора само за час всеки ден, допълват адвокатите му. Те предлагат режисьорът да изчака развоя на съдебните процедури срещу него в Швейцария в имот, който притежава там. Става дума за хижа в курортното селище Гщаад, където Полански можело да остане под домашен арест.
Междувременно швейцарските съдебни власти все още очакват официалното искане от страна на американските си колеги за екстрадирането на Полански към САЩ, където той е обвиняван в сексуални отношения с 13-годишно момиче преди 32 години.

Източник: Aktualno.com