Рибата подобрява паметта и пази от инфаркт

Известното списание „Здоровье“ помести интересна статия за рибата като лечебна храна. Авторите твърдят, че тя е специално полезна за възрастните и е била ценена още от древността. Изследванията в последните десетилетия потвърдиха тези мнения и изясниха на какво се дължи ползата от рибата.

НЕЖНИ БЕЛТЪЦИ. Това са белтъци, които са лесно усвоими от организма. Те се разграждат от стомашните и чревни сокове два пъти по-бързо от белтъците в другите меса. Не натоварват стомаха и червата и са добра храна за болни от гастрит и колит, както и за възрастните, у които отделянето на смилателни сокове е намалено.

МАЛКО ЗАХАРИ. Това прави рибата отлична храна за болни с проблеми на панкреаса, особено – диабетици. За сметка на простите захари, които натоварват панкреаса, рибата съдържа сложни и бавно разграждащи се въглехидрати. Те дават достатъчно енергия, която равномерно постъпва в организма.

ВИТАМИНИ А И Д. Това са витамините, които осигуряват доброто зрение и те в рибата са в голямо количество. За тях специално се твърди, че могат да забавят появата на възрастовата катаракта. И спират дегенерацията на макулата. Но освен за очите, тези витамини поддържат ставния хрущял, забавят неговата дегенерация. Това прави рибата ефикасна храна срещу артрозите на бедрото и коляното, които водят до голям процент инвалидност у възрастните.

МИКРОЕЛЕМЕНТИ. Тъканите на рибата поемат много микроелементи от моската вода – над 30. Но между тях са особено ценни йодът, селенът и цинкът. Те влизат в състава на важни хормони и ензими, които балансират хормоналния фон на организма и активно поддържат обмяната в клетките. Затова риба се дава на възрастните за укрепване на имунитета, възстановяване след заболяване или операция и бързо заздравяване на рани.

УНИКАЛНИ МАЗНИНИ. Това са ненаситените мазнини Омега-3 и Омега-6, върху които през последното десетилетия има стотици проучвания. Тези уникални мазнини понижават нивото на „лошия“ холестерол в кръвта. Те намаляват лепливостта на кръвта и пречат да се образуват атерос¬клеротични плаки по съдовете. Това ги прави сериозно средство за борба с атеросклерозата на мозъка и коронарните съдове, възрастовото намаляване на паметта, инсулта и инфаркта.

Освен това поддържат еластичността на кожата и намаляват бръчките около устата и очите. Нови изследвания показват, че Омега-3 подпомага бързото заздравяване на раните, защото подпомага регенерацията на тъканите.

Авторите съветват хората над 60-те да слагат риба поне два пъти седмично на трапезата си.

Lekar.bg