РЗС – Лидерът на групата Яне Янев постави срок до 9 часа днес парламентарната група на партията да бъде възстановена.

Yane_YanevОчаква се от партия РЗС вече да няма парламентарна група в 41-то Народно събрание. Това ще стане, след като в началото на пленарното заседание председателят на парламента Цецка Цачева оповести напускането на Марио Тагарински от групата. С оттеглянето на депутата парламентът остава с една група по-малко, тъй като РЗС беше съставена от минималния брой народни представители, за да съществува – 10.

Лидерът на РЗС Яне Янев постави срок до 9 часа парламентарната група на партията да бъде възстановена. „Ако това не се случи до 9 часа в сряда, започваме организирани протестни действия както вътре, така и извън страната“, предупреди Янев.

„Всеки, който ме познава, думата ултиматум при мене не върви“, реагира премиерът Бойко Борисов.

Ако РЗС окончателно се разпадне, занапред депутатите на РЗС ще бъдат независими. Според правилника на парламента те няма да могат да образуват нова парламентарна група или да се присъединяват към вече съществуваща.

Депутатите на РЗС ще загубят и привилегиите, с които се ползва всяка група в парламента – леки автомобили, собствена стая, повече пленарно време за изказвания. Освен това Яне Янев ще трябва да се прости и с лидерското място в комисията за борба с корупцията и с членството в комисията за ДАНС. Колегата му Димитър Чукарски пък ще се раздели с поста шеф на външната комисия, а Атанас Семов няма да е заместник-председател на парламента.

От партията на Яне Янев внесоха промяна в парламентарния правилник, с която да е възможно 8 депутати да формират парламентарна група. Очаква се народните представители да гласуват проекторешението за отстраняване на Емилия Масларова от поста председател на социалната комисия в парламента. Мотивите на вносителите на предложението от Синята коалиция са, че ръководител на парламентарна комисия не може да продължи работа със свален депутатски имунитет./Източник – dariknews.bg