Рецепти с гъби

Гъби в олио

Гъбите се почистват, измиват и се попарват 20 минути в подсолена и подкиселена вода. Отцеждат се, посоляват се и се нареждат в буркани. Между тях се поставят зърна черен пипер, бахар и дафинов лист. Заливат се с горещо препържено олио, което трябва да ги покрие напълно. Бурканите се затварят херметически и се стерилизират 30 минути.

Мариновани гъби

Продукти: на 1 кг гъби — 3 дафинови листа, 10 зрънца черен пипер, 5 зрънца бахар, 3 зрънца карамфил, канела на върха на ножа, 1 1/2 супени лъжици сол, 2 г лимонена киселина, 2—3 супени лъжици оцет, 1 чаена лъжичка захар.

На изчистените и измити гъби се отрязват пън¬четата на 2 см от шапките. Големите гъби се режат на половинки. Подготвените гъби се слагат в тенджера, заливат се с малко вода и се варят 5—6 минути. По време на варенето гъбите се разбъркват с дървена лъжица и се отпенват. Сварените гъби се измиват със студена вода, слагат се в тенджера и се заливат с вода, която ги покрива на 2—3 см. Добавят се подправките и се варят 10 мин на бавен огън. Врелите гъби се изсипват в буркани, на дъното, на които е поставен дафинов лист. Гъбите се заливат до самия ръб на буркана с вряща сала¬мура и се затварят веднага херметически. Бурканите се поставят в гореща вода и се стерилизират 30 минути.

Пикантни мариновани печурки

Продукти: 1 кг печурки, 1/2 л бяло вино, 1/2 л вода, 125 г растително масло, сок от 2 лимона, 2 дафинови листа, 10 зрънца черен пипер, 2 глави кромид лук, сол.

Гъбите се почистват и се оставят в подкиселена вода, за да не потъмнеят. Виното, водата, растителното масло и подправките се смесват и се кипват. Гъбите се пускат на порции във врящата смес за около 4 мин. Готовите гъби се изваждат и се нареждат в буркани, като между тях се редят кръгчета лук. Гъбите се заливат с марината, затварят се и се стерилизират 1 час.

Още рецепти тук.