Рецепти за здраве и щастие за малки и големи деца на Вселената

shtastieПри главоболие, мигрена или стрес е много поле­зен коктейлът от горещо прясно мляко и сурово яй­це. Достатъчно е да попадне съвсем малко количест­во калций в гръбначния мозък, за да се успокои нерв­ната система, да отмине повишената възбудимост (а млякото и яйцето са богати на калций). Това е валид­но най-вече за децата, които са много по-емоционал­ни от възрастните. Ако детето ви е раздразнително, нервно, често си гризе ноктите, включете в менюто му повече мляко, яйца, черен дроб, бъбреци, овесени ядки, ечемик, орехи, покълнали семена, зеле, цвекло, краставици, листа от глухарче — тези продукти са богати на калций. Белите петна по ноктите са сигнал за недостиг на калций.

Известните руски лекари Ф. И. Иноземцев и Ф. Я. Карел съветвали при сърдечносъдова недостатъч­ност, бронхит, плеврит, бронхиална астма, гастрит, подагра, затлъстяване, заболявания на черния дроб и бъбреците да се пие по 0,5 л обезмаслено мляко на ден.

Лесно може да се освободите от излишните килограми, ако в продължение на две-три седмици консу­мирате обезмаслено кисело мляко, смесено с обелки от цвекло. През този период е най-добре да промени­те изцяло начина си на хранене: за предпочитане са постните ястия.

При изгаряния помагат млади листа от бъз, сваре­ни в прясно мляко — поставят се върху пострадалите участъци.

Млякото има силно диуретично действие, не дразни бъбреците, помага при отоци. Затова лекари­те съветват при появата на отоци да се пие два дни 700 мл мляко (по 100 мл 7 пъти на ден) и 100 мл плодов сок или шипков чай, а преди лягане — 100 мл 20-процентов разтвор глюкоза. След два дни към менюто се добавят и 100 г млечна каша с масло, картофено пюре и едно яйце. След още два дни — омлет от две яйца или извара, месно суфле. Посте­пенно диетата може да се разнообрази, да се вклю­чат бял хляб, кюфтета от месо и риба, извара, пло­дове, зеленчуци. Така организмът изхвърля голямо количество вода и се подобрява дейността на сърце­то. Диетата е създадена от руския лекар Ф. Карел през 1865 г., но и досега се използва при заболява­ния на черния дроб, задстомашната жлеза, бъбреци­те, при инфаркт на миокарда, затлъстяване, атероск­лероза, хипертония.

Млякото се препоръчва при язва, гастрит, стомаш­на невроза. Ако се усвоява трудно, може да се раз­режда с минерална вода или слаб чай и да се приема на малки порции.

Киселото мляко помага при хранителна и лекарст­вена алергия.

Освен с майчино мляко е добре кърмачетата да се хранят и с краве мляко, подсладено с малко мед. Ме­дът е богат на минерални елементи, крайно необхо­дими за развитието на детския организъм. Сместа от яйца и мляко предотвратява ферментацията, преуста­новява газовете и болките в стомаха; тя е истински източник на енергия.

Отлагането на соли в ставите и гръбначния стълб се лекува с мляко и сол — сутрин и вечер се мажат увредените места (в чаша мляко се слага 1 с. л. сол, вари се 15 минути). След три дни се отмива и отново се намазва. Процедурите продължават един месец, след което задължително се прави де­сетдневна почивка. При появата на неприятни усе­щания и болки не бива да прекъсвате лечението. Също така е възможно да се засили потоотделянето, но трябва да се къпете само през три дни. За да има резултат, е достатъчно да проведете 3 едноме­сечни курса.

На вечеря по-често сервирайте извара — тя е изк­лючително богата на калций. Хубаво е да използвате суров царевичен кочан за масаж на тялото — премах­ва сърбежите и снабдява кожата със златни йони.

Ако страдате от недостиг на калций и настинките следват една след друга, пригответе си следния кок­тейл: 1/2 л горещо мляко, 1 сурово яйце, по 1 ч. л. мед и краве масло. Сместа се разбива хубаво и се пие бавно на малки глътки.

Сексуалната активност ще запазите за дълго вре­ме, ако след полов акт пиете чаша горещо мляко със захар и три капки (не повече) вино. Според Аюрведа тази напитка удължава и живота.

При кашлица и склероза помага прясно мляко, в което са добавени 5 скилидки счукан чесън — прие­ма се няколко пъти дневно.

Компресът от прясна извара е много ефикасен при пролетен конюнктивит: вечер се поставя върху очите, а сутрин се отмива с черен чай или борова вода.

Мазолите омекват, а фурункулите по-бързо узря­ват, ако вечерно време мажете проблемното място с мехлем от масло и сварен в мляко чесън (чесънът мо­же да се замени и с печен лук).

Хемороиди се лекуват с нагревки: 2 л прясно мля­ко, в което са добавени 4 глави лук, се поставя във фурната на слаб огън да кипне. Изсипва се в глинен съд, върху който може да седнете, и се завивате с одеяло. След нагревката хемороидите се намазват с детски крем, краве масло, олио — каквото имате подръка. Ако кожата ви почервенее, мажете възпале­ните места със сутрешната си урина. Най-добре е преди започване на лечението да вземете очистително.

Маски с извара върху главата облекчават състоя­нието на болния след инсулт.

Млечните продукти успокояват нервната система, но задължително трябва да се консумират самостоя­телно, не бива да се съчетават с друга храна.

При белодробна туберкулоза могат да се използ­ват следните рецепти:

1.  Сипвате в тенджера ечемик или овес (да заеме 2/3 от обема), наливате прясно мляко и добавяте свинска мас. Вари се на слаб огън и постепенно се досипва прясно мляко. Пие се по една чашка три пъ­ти на ден, а свареният ечемик (овес) може да се из­ползва за компреси.

2. В горещо прясно мляко се разтваря кучешка мас и се пие няколко пъти на ден.

Водянката ефикасно се лекува със сварен в прясно мляко магданоз: 800 г магданоз се заливат с мляко и се варят, докато течността остане наполовина. Прие­ма се на всеки час по 1-2 с. л.

При глисти помагат клизми с мляко: в 3 чаши мля­ко се сварява глава чесън. За една клизма е достатъч­на 1/4-1/2 чаша от изстудената течност.

Има начин да облекчим изхвърлянето на камъни от бъбреците и черния дроб: чаша конопено семе се залива с 3 чаши мляко и се вари, докато остане 1 /3 от течността. Пие се топло и на гладно. Курсът на лече­ние трае общо 10 дни, като по средата се прави петд­невна почивка. След една година може да повторите процедурата. По време на лечението не бива да кон­сумирате пикантни храни.

За закуска ви препоръчваме вместо обичайните сандвичи да приготвяте плодова салата, която ще ви снабди с енергия, бодрост и красота. Приготвя се по следния начин: преди лягане заливате 1 чаша овесе­ни ядки с 1 1/2 ч. чаша кисело мляко, добавяте и ше­па сушени кайсии, чаена лъжичка мед и 3-4 ореха. На сутринта може да настържете 1 ябълка.

През пролетта е хубаво да пиете в продължение на месец един път седмично чаша горещо мляко със су­пена лъжица смлян чесън. Така ще прочистите кръв­та, ще подобрите зрението и ще придобиете свеж вид.

При висока киселинност помага 1/2 чаша мляко, разредено с 1/2 чаша вода — пие се на гладно.

В повечето случаи млечните продукти спомагат за нормализирането на храносмилателните процеси, но при някои хора млякото предизвиква запек. Задържа­нето на фекални маси в дебелото черво повече от едно денонощие сигнализира за нарушение в двигател­ната функция на червата (спазъм, атония) или някак­во механично препятствие (тумор или ръбец). Тези нарушения се дължат основно на неправилното и не­редовно хранене, на консумацията на храни, бедни на целулоза. Появяват се главоболие, нервност, разд­разнителност, апатия, световъртежи, неприятен вкус в устата. В такива случаи помагат кашите, зеленчу­ците, плодовете, ръженият хляб — те дразнят меха­нично лигавицата на храносмилателния тракт. Кисе­лото мляко, сладките плодове с извара също подоб­ряват перисталтиката. Ако страдате от запек, трябва да избягвате консумацията на кафе, черен чай, какао, шоколад, дренки, нар, супи, макарони, червено вино, а също и гореща храна.

Индийската медицина препоръчва при запек да се пие вечер преди лягане чаша топло мляко с 2 ч. л. то­пено масло; отделно да се правят клизми с мляко (за една доза е достатъчна 1 чаша мляко). Клизмите са подходящи не само при запек (правят се два дена след като сте взели очистително), но и при подуване на корема, болки в долната част на гърба, подагра, главоболие, изтощение, повишена киселинност, ишиас. Не бива да предприемате такова лечение при паралич и кръвотечение от правото черво.

В днешно време благодарение на неправилното хранене и злоупотребата с алкохол много хора по­лучават възпаление на черния дроб. Симптомите са следните: остра болка в областта на черния дроб, тъмна урина, при повръщане се отделя зеле­на слуз, появява се горчив вкус в устата, сънли­вост, непрекъсната умора, киселини в стомаха. В такъв случай е редно да промените начина си на хранене. Крайно противопоказни са: зелето, бобови­те растения, пържената и маринованата храна. Най-добре е да минете на млечно-плодова диета, като са допустими в малки количества мазнини, захар и скорбяла.

Отделно може да правите следните процедури:

1.  В чаша прясно мляко се добавят 4 с. л. настър­ган хрян, сместа се загрява, без да се кипва, прецежда се и се пие бавно в продължение на няколко дена.

2.  Половин литър мляко се смесва с един литър бира и се пие по 1 чаша преди ядене. Млякото трябва да се затопля в сребърен съд.

3.  Яжте по-често покълнало жито и извара с мед — съдържат много витамини от В групата.

4.  Запарка от билката „змийско мляко“ успокоява болките в черния дроб: 1 с. л. се залива с 1 л вряла вода. Пие се по 1/2 чаша 2-3 пъти на ден.

В дебелото черво много често се натрупват токси­ни и ако не се изхвърлят навреме от организма, пре­дизвикват запек и болки в тила. За целта е полезно преди лягане да се изпива по 1 чаша топло мляко с 1 ч. л. ленено семе. Същата смес помага и при астма­тична кашлица.

Чаша топло мляко действа ефикасно и при безсъ­ние.

Консумацията на повече плодове, зеленчуци и мляко предотвратява образуването на песъчинки, ка­мъни и запушването на пикочните пътища. Желател­но е да се избягват храни, които повишават киселинността на урината: месо и тестени изделия. И мляко­то може да предизвика същата реакция при хора, чийто организъм не съдържа лецитин — фермент за преработка на млечната захар.

При това положение е по-добре да се изключат от менюто млякото, изварата, кашкавалът, яйцата, зеле­то, грахът и какаото и да се наблегне основно на пло­довете и зеленчуците.

Запарката от бобови шушулки (25 г), трицветна теменуга, брезови пъпки, мечо грозде и царевична свила (по 20 г от всяка билка) облекчава изхвърляне­то на песъчинките и камъните. Две с. л. от сместа се заливат с 3 чаши вода. Щом кипнат, се свалят от огъ­ня и се запарват 30 минути. Пие се в продължение на 2-3 месеца по 3 с. л. З пъти дневно, половин час пре­ди хранене. Желателно е да продължите да спазвате растително-млечната диета и след прочистването на организма.

В Русия още от дълбока древност са използвали млякото като лекарство. При червен вятър, ухапване от тарантула или змия приготвяли компреси от изва­ра.

След раждането първо къпели бебето с току-що издоено краве мляко — за да бъде здраво, а лицето му измивали с майчино мляко — да не го болят очи­те, да има добро зрение и чиста, хубава кожа на ли­цето.

За да не забременяват, жените кърмели децата си до тригодишна възраст.

Млякото е не само ценен хранителен продукт, но и универсално лекарство. Разбира се, лечението с млечни продукти трябва да бъде строго индивидуал­но — не всеки организъм може да разгражда млечна­та захар. Не напразно диетолозите съветват млякото да се консумира отделно от другите храни.

Тук сме се постарали да запознаем читателите не само с нашите методи на лечение, но и да обобщим огромния опит на съвременните и древните лечите­ли.

Много от предложените рецепти са признати от официалната медицина и са доказали ефикасността си.

Накрая бихме ви посъветвали да прибягвате до хи­мическите препарати колкото може по-рядко. Пом­нете, че всяка болест може да се предотврати с при­родни средства, положителни мисли и добро настро­ение!