Реформата в пенсионната система изисква стабилизиране на пазара на труда

Реформата в пенсионната система изисква стабилизиране на пазара на труда, помощ на определени групи чрез квалификация и обучение през целия живот по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и Европейския социален фонд, както и подобряване на условията на труд, каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов при откриването на конференция за пенсионната реформа днес. Форумът «10 години пенсионна реформа в България: постижения и предизвикателства» се организира от Центъра за икономическо развитие и Балканския институт по труд и социална политика с подкрепата на Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа.

Липсата на непрекъснат мониторинг на законодателството в предходните години по отношение на пенсионната система е сред най-големите грешки, подчерта министър Младенов. По-нататъшното намаляване на осигурителната вноска, толерирането на ранното пенсиониране и рязкото увеличаване на инвалидните пенсии създадоха напрежение в пенсионната системата и това доведе до недоверие на хората, посочи той.

В изказването си министър Младенов отбеляза, че втора седмица от началото на март с около 600 души е по-малко безработицата спрямо 28 февруари. Държавата трябва да създава стимули за активно стареене и оставане на пазара на труда съгласно целите на Лисабонската стратегия, обясни той. По повод идеята за облагането на пенсиите на работещите пенсионери, министър Младенов се позова на данни на НОИ, според които 200 000 пенсионери работят на трудов договор и получават и пенсия, и заплата.

По време на дискусията постоянният представител на Световната банка в България Флориан Фихтъл и управителят на НОИ Христина Митрева подчертаха, че пенсионата реформата трябва да се съгласува с всички заинтересувани страни и да бъде проведена обществена дискусия.