Рейтман и Ийстууд с ключови награди в надпреварата за Оскар

oskarФилмът „Във въздуха“ на режисьора Джейсън Рейтман бе определен за най-добър филм на 2009 от национална комисия – първата основна награда в холивудския сезон на Оскар-ите, предаде Ройтерс.

Клинт Ийстууд бе избран за най-добър режисьор на годината за „Инвиктус“. Звездите от двата филма Джордж Клуни и Морган Фриймън си поделят наградата за най-добър актьор, а Кери Милигън бе определена за най-добра актриса за участието си в „Образование“. Наградите и следващите ги отличия „Златен Глобус“ са престижни в света на седмото изкуство и помагат на филмовите студиа да промотират заглавията си преди церемонията по връчване на наградите на Академията за филмово изкуство на 7 март 2010.
БГНЕС припомня, че канадецът Джейсън Рейтман заснема „Във въздуха“ в американските градове от Средния Запад, които са най-засегнати от рецесията. Той пуска реклами в местен вестник за хора, загубили работните си места да дойдат и да разкажат историите си за документален филм. Базирана върху роман на Уолтър Кърн, черната комедия за корпоративна Америка и кризата на средната възраст при мъжете е с участието на Джордж Клуни и Райън Бингъм, Джейсън Рейтман, Анна Кендрик и Вера Фармига. „Когато започнах писането на сценария за филма (2003), бяхме в икономически бум, и го пишех предимно като сатира, но през 6-те години, които ми отне изработката му очевидно светът се промени. Осъзнах, че сатиричните сцени на уволнения не са вече смешни“, посочва режисьорът. /БГНЕС