Резене, морач — Foeniculum officinale Al. Сем. Сенникоцветни — Umbelliferae

Разпространение. В подивяло състояние се среща по ска­листите и варовити почви главно в южните райони на България Култивирано растение.

Описание. Многогодишно тревисто растение с право, на върха разклонено стъбло, високо до 2 м. Коренът е вретеновиден, сивокафяв отвън и бял отвътре. Листата са силно разсечени, нишковидни, сложноперести, като долните са с дълга дръжка, а горните — седящи. Цветовете са жълти, дребни, с петлистно венче и 5 тичинки; събрани са в съцветия сложни сенници с 10—12 главни сенникови лъча. Плодът е кафявозелен, разпадащ се на две поло­винки, с 10 тъпи надлъжни ребра, с изпъкнала външна и вдлъб­ната вътрешна страна. Цъфти през юни—юли. Медоносно ра­стение.

Използуваема част. Плодът на растението. Резенето се жъне малко преди узряването на семената, август—септември, за да не се изронят. Растенията се оставят Да доузреят, след което се вършеят. Семената се доизсушават на сянка или в сушилня до 35°С. Изсушената билка е с характерен за вида и сорта цвят, с ана­сонова миризма и сладникав вкус. Допустима влажност 16%. Опа­кова се в конопени или четирислойни книжни торби. Запазва се в сухо и проветриво помещение.

Химичен състав. Етерично масло до 6,5% (състои се от анетол до 60%, фенхон, а-пинен, а-феландрен, кампфен, дипентен, метилхавикол, анисов алдехид, анисова киселина и феникулин), мазнини, белтъчни вещества, скорбяла, провитамин А, витамин С и др.

Лечебно действие и приложение. Билката сти­мулира храносмилателната дейност на стомаха, действува газогонно, засилва функциите на млечните жлези. Прилага се при стомашно-чревни колики, за увеличаване на млякото у кърмачките.

В българската народна медицина резенето се употребява още при пясък в бъбреците и пикочния мехур, при кашлица, задух, пресипнал глас и др.

Външно се използува при възпаление на очите и клепачите. Над­земната част и кюспето са добра храна за добитъка. Прилага се също така в парфюмерийната, пивоварната и сладкарската про­мишленост.

Начин на употреба. 1 супена лъжица леко счукани пло­дове от резене се заливат с 500 г вряла вода да киснат 2 часа. За­парката се пие по една винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.