Редуцирането на калориите може да е опасно

Най-добрият начин за подлагането на диета основана на твърде нисък прием на калории (500-800 на ден), е това да става под лекарско наблюдение.

През последните години учените смятат, че диетите основани на ниския прием на калории подобряват метаболизма и така подобряват здравето и удължават живота. Това заключение потвържвдава твърдението, че по-малкото храна води до по-дълъг живот при лабораторните мишки и плъхове и може да има същия ефект и върху хората и може да помогне за забавяне процесите на стареене и предотвратяването на болести като рак, диабети сърдечни заболявания.
Въпреки тези открития все още няма категорични данни, че това работи при хората. Всъщност тялото е устроено така, че да използва калориите като гориво и прекаленото им ограничаване води до спирането процесите на изгарянето на мазнини. Като резултат свалянето на килограмите спира, защото тялото ни има инстинкт за самосъхранение и се бори за оцеляването си. Тялото преминава в режим на гладуване. Вместо да изгаря мазнините то се бори да ги запази и използва мускулите за набавяне на енергия. В крайна сметка тялото ви се нуждае от по-малко калории, за да функционира правилно и всъщност изобщо не отслабвате, а дори напротив. Много хора се чудят защо ядат по-малко, а не отслабват, а дори напълняват.

Много диети изискват намаляване приема на калории, но тези които смъкват калориите до 500-800 се водят нискокалориини. При тях се преминава на прием на специални супи и добавки, които заместват храната, но както отбелязахме по-горе това трябва да е прави под строг лекарски контрол. Всъщност единственият случай,в който се препоръчват тези диети е при тежка форма на затлъстяване като част от специална програма, тъй като тези хора страдат и от сериозни здравословни проблеми, които ще се повлияят от отслабването.

Освен промяната в метаболизма малкото калории водят и до много по-сериозни рискове за здравето. Основният риск свързан с гладуването при пациенти с много тежка форма на затлъстяване са свързани с внезапна смърт в следствие на вентрикулна аритмия.

Кой не трябва да спазва такъв вид диета?
Ако не са включени в специални програми за лечение на затлъстяване следните групи не трябва д ае подлагат индивидуално на нискокалориини диети по никакъв повод:
– Деца
– Юноши
– Бременни жени
– Кърмачки /Отслабване