Рашлист, хайдушка билка, рошовина, червен вятър — Betonica officinalis L. Сем. Устноцветни — Labiatae

Разпространение. Расте из храсталаците и тревистите места 3 цяла България.

Описание. Многогодишно тревисто растение с право че­тириръбесто стъбло, високо до 50 см, и вретеновиден многогодишен корен. Листата са срещуположни, назъбени, продълговато яйце­видни и мъхести. Приосновните образуват розетка, имат дълги дръжки и едри потури. Стъблените са с къси дръжки, а връхните — дребни и почти приседнали. Цветовете са червеникави и двуполови. Разположени са в продълговати класовидни съцветия на върха на стъблото. Те са с петлистна, в основата си гола чашка. Чашечните зъбци са късо заострени и са наполовина от дължината на тръбицата на венчето, което е сраснато, двуустно, с 4 тичинки. Плодът е сух, съставен от 4 продълговати орехчета. Медоносно растение.

Използуваема част. Стръковете на растението, брани през време на цъфтежа, юни—септември. Сушат се на сянка или в сушилня до 40°С. Изсушената билка има зелено обагрено стъбло и червеникави цветове, неприятна миризма и горчив вкус. Допу­стима влажност 12%. Опакова се в бали. Запазва се на сухо и про­ветриво място.

Берат се също и корените на ранилиста през есента (октомври— ноември). След измиване те се сушат на сянка или в сушилня до 45°С. Изсушените корени имат тъмнокафяв цвят и горчив вкус.

Допустима влажност 8%. Опаковат се в балн. Запазват се в сухо и проветриво помещение.

Химичен състав. Надземната част съдържа бетоницин, стахидрин, турицин, холин, горчиви вещества, танини, скорбяла, следи от алкалоиди и др.; корените — неуточнени вещества.

Лечебно действие и приложение. Билката дей­ствува отхранващо и противоспастично. възбужда апетита.

В българската народна медицина ранилистът се употребява при задух, бронхит, магарешка кашлица, виене на свят, главоболие, епилепсия, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, жълтеница, възпаление на матката и др.

Външно се прилага (счукано свежо растение) във вид на лапи при ухапване от отровни змии, ревматизъм, гнойни рани, напосле-‘ дък и против рак.

Начин на употреба. 1 супена лъжица смлени стръкове се сипват в 500 г вряла вода да врят 5 мин. Прецедената отвара се пие по една винена чаша преди ядене 4 пъти дневно. От корените 1 кафена чашка се вари 10 мин. Пие се по същия начин.