Рано тази сутрин ямболските полицаи задържаха Й.А. “Даката”

Той е заподозрян в ръководене на силова престъпна група за лихварство и прехвърляне на партиди за пенсионно осигуряване

Рано днес полицаи от ОДМВР-Ямбол задържаха  Й.А. – Даката. Той е заподозрян като лидер на престъпна група, занимавала се напоследък с лихварство и  незаконно прехвърляне на партиди за пенсионно осигуряване, ползвала силови методи за принуда. Й.А. е открит във фирмен офис в града. При задържането не е оказал съпротива. Към момента се извършват процесуално-следствени действия в рамките на образуваните досъдебни производства.
Припомняме, че шестима бяха задържани в хода на специализирана операция «Мутрите» в Ямбол, проведена на 18 и 19 май в Ямбол. В хода на операцията бяха задържани лица от криминалния контингент, известни в града с прилагането на силови подходи, изнудване, рекет, лихварска дейност и финасово или силово влияние върху гласоподаватели при провежданите избори. Напоследък задържаните се «профилирали» в прехвърляне на партиди за пенсионно осигуряване, като изготвяли документи с невярно съдържание, които са заверявани без присъствие на титуляра.
Освен Даката, бяха задържани  Г.Г /42 г./, Н.Х. /32 г./, Д.В. /27 г./, Г.Й. /33 г./, Т.Д. /38 г./ и Р.Д. /27 г./, всички от Ямбол, регистрирани за кражби и грабежи. При претърсванията на адреси, свързани с членовете на групата, в хода на полицейските действия бяха открити записи на заповеди, списъци на избирателни секции и други документи.
Продължава работата по пълното документиране на престъпната дейност на задържаните. Образувани са две досъдебни производства.