Рака на гърдата – развенчани митове

За повечето жени няма по-страшна диагноза от тази. Лекарите-мамолози донякъде споделят опасенията на своите пациентки. Защото за последните 20 години заболяемостта от рак на млечната жлеза излезе на първо място сред женските злокачествени тумори.
И все пак специалистите съветват да не се паникьосваме, а да вземем спешни мерки. Още повече че в последно време медицината в тази област има голям напредък.

В тази връзка ще разсеем и многобройните митове за най-страшната женска диагноза.

1. Аз съм много млада, не може да ме хване тази болест

Истината: С тази заблуда се успокояват много жени, опитвайки се да се скрият от проблема. А така губят скъпоценно време и направо казано – си подписват смъртната присъда. Вече за никого не е тайна, че ракът на гърдата подмладя. Ако преди време рак на гърдата се откриваше най-вече при жени над 45 години, сега опасното заболяване вече се диагностицира при млади 30-35-годишни жени.

Много са причините, провокиращи опасния процес: силен стрес, травма на гърдата, гинекологични проблеми, като миома на матката например и ендометриоза.

Голямо значение за развитието на болести на млечната жлеза (вкл. и доброкачествени) има наследствеността. Знаете какво означава това – ако майка ви, баба ви или други роднини по майчина линия са боледували от рак на гърдата, вие спадате към рисковата група. А за такъв сериозен стрес за женския организъм като аборта въобще не си струва да напомняме. Такова рязко хормонално пренастройване може да се превърне в доста силен тласък за образуване на възли и кисти в млечната жлеза.

2. Не е възможно навреме да се открие ракът на гърдата

Истината: Нищо подобно. Благодарение на съвременните методи за изследване сега се открива рак дори с тримилиметров размер. Колкото по-рано се установи истината, толкова по-добре: ракът е излечим само в ранен стадий. За да разсеете съмненията, най-добре се подложете на мамография, както и на специално универсално рентгеново изследване на млечната жлеза. Мамографията ще покаже това, което не се вижда на обикновен рентген. Нищо няма да убегне от зоркото око на мамографа – кожата, зърната, кръговете около тях, подкожния мастен слой, тъканта, кръвоносните съдове, млечните протоци. Такова изследване може да се прави на всякаква възраст, ако има показания за него.

Най-отговорно и внимателно трябва да се отнасят към себе си жените над 45 години. След 40 рискът от злокачествено заболяване на гърдите нараства десетки пъти с всяка следваща година. В САЩ, скандинавските страни, Холандия и другите западни страни отдавна съществуват специални програми за масово изследване. Съгласно тези програми веднъж в годината всяка жена в зряла възраст задължително посещава мамолог.

3. Нищо не ме боли, защо да ходя на лекар

Истината: В ранен етап ракът често протича безсимптомно. Не се отпускайте, не се заблуждавайте, а посещавайте редовно мамолога, въпреки че само 5 % от случаите се оказват онкологични. При “благоприятни” условия всяко доброкачествено заболяване на гърдите може просто да се изроди в рак. Специалистите непрекъснато го повтарят – самоизследвайте се, вглеждайте се внимателно в гърдите си, не скривайте глава в пясъка.

Самоизследването се прави веднъж в месеца, на 5-ия до 12-ия ден от началото на менструалния цикъл. Ето кое трябва да изостри вниманието ви: уплътнения с всякаква локализация, форми и размери; изпъната кожа или зърно (това може да означава оформящ се тумор); отделяне на секрети, особено кървави или кафяви. Това е.

Докато болковите усещания при допир са свързани с менструалния цикъл и много често са признак само на обикновена мастопатия.

4. Защо да се облъчвам за пореден път, рентгенът е вреден

Истината: Това не е вярно. Мамографията е едно от рентгеновите изследвания с използване на най-ниски дози облъчване. Съгласно световните данни използването на мамографията е намалило с 25 на сто смъртността от рак на млечната жлеза. А откриването на злокачествени образувания в ранен стадий се е повишило с цели 80 процента.

5. Ракът е неизлечим, защо да страдам? По-добре да не знам…

Истината: Жените, които разсъждават така, си играят на криеница със съдбата. Това го казват специалистите. Такива хора просто се страхуват да поемат отговорност пред себе си и пред близките си.

Вярно, че лечението на онкологичните болести изисква много сили. Но, повярвайте, нещата не трябва да се оставят на самотек. Ракът на млечната жлеза се лекува. При едно условие – ако се открие навреме.

Разбира се, няма да пропуснем да споменем и характера на пациентката при лечението на рака на гърдата. Специалистите потвърждават колко лесно се засягат от болестта тези, които отпускат ръце и изпадат в хистерия. Медицинската практика показва и доказва, че ракът се страхува от оптимистите. Същото важи и за риска от заболяване. Още едно интересно наблюдение, което може да ви изглежда невероятно, но е факт: канцерофобите са хора, които панически се страхуват да не се разболеят от рак. И… най-често това им се случва. Специалистите са убедени, че във всякаква ситуация трябва да се запазят оптимизъм и вяра. Дори ако са ви открили малко “раче”, вие благодарете на съдбата, че това се е случило навреме, т.е. потърсили сте лекар, когато трябва.

Това, за което не се замисляме
Самотата също може да провокира развитие на злокачествено заболяване

От известно време към факторите, благоприятстващи развитието на тази жестока женска болест, се прибави още един – самотата.

Специалистите обясняват този феномен просто: отрицателните емоции имат доста обоснована хормонална причина. Когато жената не изпълнява своето основно предназначение – да бъде жена и майка, природата жестоко є отмъщава за това.
Доказателство за това е медицинската статистика. Тя отразява ситуацията със заболяемост от рак на млечната жлеза: най-високи показатели са тези в цивилизованите страни, където простите семейни ценности не са на първо място за жената.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…
…Орехите понижават риска от рак на гърдата

Изяждайте всеки ден по шепа орехи. Те ще ви защитят не само от рак на гърдата, но и от сърдечносъдови болести.

Както е известно, орехите съдържат такива полезни компоненти като омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и фитостероли. Всички тези вещества понижават риска от възникване на рак на млечната жлеза. Учените провели експеримент върху мишки, като ги хранели с орехи. В резултат на това се оказало, че при тях по-рядко възниквал рак на млечната жлеза от тези в контролната група.

Изследването било представено на ежегодното събрание на Американската асоциация по изследване на рака. Според автора на изследването балансираното хранене с по-голямо количество зеленчуци и плодове понижава риска от възникване на различни типове рак.

Вярно, че изследването е проведено само върху мишки, но е очевидна ползата от орехите и за човешкия организъм. Здравословното хранене е способно да предотврати възникването на много тежки заболявания. Пак орехите, както доказаха учените преди време, позволяват на кръвоносните съдове да останат дълго време еластични. Специалистите препоръчват всекидневно да си хапваме по шепа орехи, за да се защитим не само от рак на гърдата, но и от сърдечносъдови заболявания. /БЛИЦ