Разширяване на кредитните линии за поемане на осигуровките обмислят в социалното министерство

Разширяване на кредитните линии за поемане на осигуровките по плащанията от страна на бизнеса, докато предприятията са в криза, е една от мерките, които Министерство на труда и социалната политика проучва и евентуално ще предложи за обсъждане. Това обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус” . Министър Младенов посочи, че непрекъснато се проучват мерките, които се прилагат в останалите страни във връзка с кризата. Красимир Попов – заместник-министър на труда и социалната политика посочи, че тази идея се прилага в Белгия и става въпрос за подкрепа на предприятията, които изпитват затруднения, като се поемат социалните осигуровки при плащанията и използване на така наречените кредитни линии.
Тотю Младенов посочи, че се е срещнал със партньорите от двете страни на социалния диалог – синдикати, работодатели. По думите му е договорено политически да бъде изработено Национално споразумение между правителство синдикати и работодатели.
Министър Младенов каза още, че има логика в предложението на председателя на БСК Божидар Данев, да не се санкционират фирмите с 20 на сто при закъснение при изплащането на социалните осигуровки. „Държавата е работодател – тя плаща ли санкции от 20 на 100, когато не си плаща социалните плащания”, посочи Данев./агенция Фокус/