Разсекретяване на публичната тайна

Българското общество се изтощи да обитава в продължение на 20 години публичната тайна за всевластието на ченгетата. Днес, когато тя излиза наяве в шумни акции, още не е сигурно дали ще се намерят сили за разчистване.

Премиерът Бойко Борисов ще отстрани от поста му шефа на Държавната агенция за бежанците Светослав Мичев и ще го предаде на прокуратурата. Из новините на в. 24 часа

Сметната палата е установила, че през 2008 г. Сергей Станишев е имал доход от стопанска дейност в размер на 18 000 лева, но не го е обявил. Из новините на в. Сега

Двайсет години след промяната някогашното комунистическо МВР, с всичките му тайни и явни служби, избълва толкова мръсна пяна и зловеща тиня, че направо заля, наводни и затлачи обществото. Видно е отвсякъде, че ни чака голямо и дълго чистене и възстановяване.

През всичките тези двайсет години някак тихомълком, под сурдинка и оттук-оттам се разнасяше публичната тайна за всесилието на ченгетата, както свойски наричаме тези, които иззеха, омърсиха и разградиха нормалността на живота, създавайки своя престъпна държава в държавата.

Надребненото зло

Най-страшното поражение, нанесено от октоподните, нагли и всесилни меверейци обаче е, че те отгледаха и свой октоподен, нагъл и зависим политически боен отряд, чиито добре костюмирани представители са въоръжени с твърде много властови лостове, депутатски места, икономическа мощ и тотално безочие.

Ако се опитаме да надребним целостта на злото, за да го проумеем и усвоим по-поносимо, то нека се опрем на конкретни примери, пък дори и да ни се струват незначителни на пръв поглед. Бившият премиер Станишев не е декларирал 18 хиляди лева от стопанска дейност, уличава го Сметната палата. Други, и сред сегашните управляващи, са премълчали милиони, ще забележите вие. Да, ще се съглася и ще побързам да ви изненадам с факта, че бившият министър-председател е спечелил укритите 18 хиляди от написването и издаването на книгата “Защото сме социалисти”.

Преквалифицираните писатели

Всеки би си глътнал не езика, а направо граматиката, изправен срещу толкова бездарна лъжа. Ако съществуваха подобни хонорари в България, то всеки щеше да се хване за перото.

Но тенденцията е наопаки – как иначе да си обясним, че висшият кадър на БСП Светослав Мичев, който някога го раздаваше писател, се е преквалифицирал и цанил по партийна линия за шеф на държавна агенция, вярно вече дадена на прокуратурата за крупни далавери. Това е, защото парите в България от уж стопанска дейност, псевдоприватизация, източване на фондове, заменки и прочие си се преразпределят сред т. нар. висши обществени прослойки и политически елити, създадени в ГМО-лабораториите на онова МВР, за да ни яхат за по някой и друг мандат.

Публичната тайна за всевластието на ченгетата, огласена  от правителството в няколко шумни акции, уви все още не означава, че голямото чистене ще се състои. За него се изискват и невероятни нравствени устои в обществото, пък те надали са изградени от писачи като Станишев и Мичев или пък от присъдружните им творения на службите./Дойче веле/