Разкрита е организирана престъпна група за пране на пари и ДДС измами; петима са задържани в Габрово

Операцията на полицаи и антимафиоти от областната дирекция и  ГДБОП е проведена под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово

Специализирана полицейска операция предприели вчера служители на ГДБОП, антимафиоти и полицаи от ОДМВР-Габрово. При акцията, осъществена под ръководството и наблюдението на Окръжна прокуратура – Габрово е разкрита организирана престъпна група. Петимата й членове са задържани за престъпления, свързани с пране на пари и източване на средства от държавния бюджет в особено големи размери чрез незаконно теглене на ДДС.
В хода на работата по случая до момента е установено, че лидерът И. П./47г./ от Габрово, със съдействието на други от групата регистрирал фирми  на територията на страната на името на социално слаби, като част от участниците в престъпното сдружение притежавали пълномощни да ги представляват. На фиктивните собственици И. П. плащал месечно между 300 и 500 лева. Групата е функционирала от началото на 2008 г.
Всички фирми чрез фиктивни сделки са регистрирани по ДДС. Чрез пълномощни  от подставени лица са изготвяни счетоводните им документи с невярно съдържание, депозирани пред съответните ТД на НАП за получаването на данъчен кредит от фиктивни сделки. По предварителна информация сумата от незаконно теглене на ДДС надхвърля 1 милион лева – щети за държавния бюджет.
В хода на акцията са задържани основните участници в престъпната схема: И. П./47г./ от Габрово, М.Е./24г./ от Перник, И.И./23г./ и С.Д./44г./ – също от Габрово и А.Й. – 42-годишна от Перник.
При претърсванията в частни домове, офиси и автомобили на задържаните служителите на реда открили и иззели компютри и компютърни конфигурации, пълномощни, документи, подготвени за пускане към фиктивни контрагенти и др. Установени са хората, на които са регистрирани фирми и банкови сметки, използвани в престъпната схема. Установени са и местата, където се е извършвало изготвянето на документите с невярно съдържание.
Част от незаконно получените от държавния бюджет средства са влагани в купуването на движимо и  недвижимо имущество.
Петимата са задържани за срок до 24 часа в ОДМВР-Габрово.
Работата по цялостното изясняване на случая продължава, в ОДМВР-Габрово е образувано досъдебно производство.

Снимки

?