Разговори на министрите на външните работи на България и Румъния Николай Младенов и Теодор Баконски

На 26 февруари 2010 г. в МВнР се проведе среща на министрите на външните работи на България и Румъния Николай Младенов и Теодор Баконски, който е в България в рамките на официалното посещение на румънската делегация  у нас начело с министър-председателя Емил Бок. Министър Баконски е първият външен министър, който гостува на Николай Младенов, след като той пое поста на дипломат номер едно на България.

Крайно време е България и Румъния да се отделят от наследството на безсмислено съревнование и да започнат смислено сътрудничество в рамките на ЕС, НАТО и региона, подчертаха и двамата министри в изявленията си пред журналисти след двустранните разговори, наблягайки върху необходимостта от изпълнение на  конкретни съвместни проекти.

Николай Младенов и Теодор Баконски изразиха желание България и Румъния да провеждат редовни консултация и да координират позициите си по въпроси, свързани с прилагането на Лисабонския договор и мястото на кохезионната политика, структурирането на новата европейската дипломатическа служба, политиката на съседство и др. Същото ще важи и за трансатлантическото сътрудничество и вижданията за новата стратегическа концепция на НАТО, разполагането на елементи на американската ПРО като  част от съвместните усилия в рамките на НАТО, международните мисии на НАТО и по-специално участието на български и румънски части в Афганистан. Координация ще се извършва и по линия на Черноморското и Дунавското сътрудничество, Западните Балкани, енергийните проекти, строителството на Дунав мост 2.

Двамата министри подчертаха наличието на политическа воля за съгласуване на позициите на България и Румъния по въпросите от взаимен интерес и много по-тясното взаимодействие при подготовката за присъединяване към Шенген и еврозоната,  по инфраструктурните проекти, както и по предстоящите действия за справяне с проблемите, които стоят за решаване пред двете страни, свързани с механизма на мониторинг и наблюдение на ЕС.

Румънският външен министър Баконски съобщи, че е отправил официална покана към страната ни да се включи в Групата за сътрудничество с Молдова.