Разбита е организирана престъпна група, теглила неправомерно ДДС

Тя е ощетила държавния бюджет с над 20 милиона лева

Специализирана полицейска операция на територията на столицата и на Враца се провежда под ръководството на Софийска градска прокуратура. В мащабната акция участват служители на ГД “Криминална полиция”, ГД “Досъдебно производство”, СДВР и ОДМВР – Враца. Разследвани са 38 фирми, участвали във верига за ДДС измами, които са ощетили държавния бюджет с над 20 млн. лева. Установено е, че голяма част от тези фирми са били дерегистрирани по ДДС. Събрани са доказателства и за около 10 новорегистрирани фирми по ЗДДС, чрез които също се избягвало установяването и плащането на данъчните задължения.
До момента четири лица са привлечени като обвиняеми за участие в организираната престъпна група. С.А./42 г./ е криминално проявен, осъждан. Срещу него има заведени 20 заявителски материала за избягване установяването и плащането на данъчни задължения като търговец, изпаднал в неплатежоспособност, за нанесена телесна повреда, кражби и управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол. К.К. /36 г./ също е криминално проявен, осъждан за поправка на официален документ и за обсебване. Срещу него има заявителски материали за документна измама, за водене на невярна счетоводна отчетност, използване на неистински документи, обсебване, изнудване със заплаха за убийство. 45-годишната Г.А. е осъществявала счетоводната отчетност на дружествата, ощетявала държавния бюджет. При претърсване в дома й са открити множество документи и компютърни информационни данни за разследваните дружество. Нейна помагачка била 33-годишната А.Ф. Тя е съставяла фактури и договори. При претърсване от апартамента й са намерени лаптоп и компютър, съдържащи информация за разследваните дружества. Оттам са иззети касов апарат на дружество с около 4 млн.лева непогасени данъчни задължения и дерегистрирано по ДДС. Открити са също фирмени печати, договори, фактури и др.
Служителите на реда срещнали съпротивата на И.Б. /30 г./, служител в Агенция “Митници”. Часове наред тя отказвала да пусне в дома си полицаите за извършване на проверка. Предполага се, че през това време тя е успяла да унищожи фактури на името на К.К., части от които са намерени и иззети под прозореца на апартамента й. И в момента продължават оперативните действия за доказване съпричастността й към дейността на групата, както и тази на 34-годишния В.В., който бил заловен заедно със С.А.
Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство по чл. 321, за организирана престъпна група във връзка с чл. 255, визиращ данъчни престъпления. Продължава работата по установяването на всички участници в престъпната група.