Работна група ще подготви проекта за междусистемната газова връзка България-Сърбия

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министърът на минното дело и енергетиката на Република Сърбия Петар Шкундрич подписаха съвместно заявление, с което стартира подготовката на проект за изграждане на интерконекторна газова връзка между двете държави. Документът бе подписан в Брюксел в присъствието на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, изпълнителния директор на „Булгартрансгаз” Иван Дреновички и генералния директор на „Сърбиягаз” Душан Баятович.

С него се очертават необходимите стъпки за реализацията на проекта. Първата от тях е създаването на съвместна работна група между „Булгартрансгаз” и „Сърбиягаз”, в която ще участват представители на Европейската комисия и на Секретариата на Енергийната общност. Тя ще работи по подготовката на бъдещата газова връзка.

„Проектът е част от стратегията ни за свързване с нашите съседи, която предвижда също и връзки с Румъния, Гърция и Турция. Заради нашето стратегическо местоположение и предимствата на транзитен газов и петролен коридор, България може да има централна роля в газовите доставки за съседните държави от региона”, заяви министър Трайков след подписването на документа. Той акцентира и върху убедеността на правителството, че проектът ще съдейства за дългосрочното развитие на страната.

Междусистемната връзка България-Сърбия е първата стъпка за свързване на газовите системи на Черноморския регион с европейския енергиен пазар. Тя е част от българската стратегия за обща връзка между енергийната ни система със съседните страни.

Инвестицията за 180-километровата връзка с капацитет 2 млрд. куб. м годишно е за 100-120 млн. евро. Предвижда се съоръжението да заработи през 2013 г.