Пърхотът е заболяване, а не козметичен проблем

Пърхотът е медицински, а не козметичен проблем. Неефективното лечение може да влоши ситуацията. Много хора погрешно смятат, че пърхотът се причинява от суха кожа, често миене на главата или лоша хигиена. Тези популярни митове могат да доведат до неефективно и често – до неподходящо лечение и дори да влошат ситуацията. Пърхотът се предизвиква от гъбичка -Pityrosporum ovale, която при определени обстоятелства започва да се размножава по-бързо.

Сред най-вероятните причини за ускорения растеж на гъбичката са увеличеното отделяне на мазнини от организма, хормоналният дисбаланс, стресът, различни болестни състояния на нервната система, потискане на имунната система или наследствена податливост към поява на пърхот. Въпреки че има още какво да бъде изучавано за пърхота, това, което безусловно се знае за него, е, че той е медицински, а не козметичен проблем.

Пърхотът е хронично състояние, което почти винаги може да бъде контролирано. Препоръчителна е употребата на специален лечебен шампоан, който може да бъде намерен само в аптеките.

Най-ефективното и най-препоръчвано от дерматолозите, в световен мащаб, е веществото кетоконазол (най-често в концентрация 2%).

Механизмът на действие на кетоконазол е изследван многократно и задълбочено. Проучвания на действието му срещу различни видове гъбички показват, че кетоконазол разрушава клетъчната стена на гъбичката, което води до нейното унищожение.

Когато нанасяте шампоана, нежно масажирайте скалпа с пръсти, за да премахнете мъртвата кожа и да подобрите циркулацията на кръвта. Избягвайте дълго излагане на слънце и специално в средните часове на деня – ултравиолетовите лъчи могат да увредят косата ви.

Източник: lekar.bg