Първанов: 2010 г. ще бъде по-тежка година

2010 г. ще бъде по-тежка година. За момента не виждам сериозни аргументи, че ще излезем от кризата, както ни убеждават от финансовото министерство, заяви президентът Георги Първанов в предаването „Панорама“ на БНТ.

Президентът Първанов определи отношението си към правителството на премиера Бойко Борисов като конструктивно. Преодоляването на дистанцията не е станала изведнъж, а след дълги разговори. Става дума за нормален дебат – тръгнахме от различни позиции и стигнахме до еднакви позиции по много въпроси, посочи той. Президентът Първанов е убеден, че случаят с посланиците ни в Турция и САЩ, който стана повод за напрежение между кабинета и президента, „беше една грешка на външния министър“ Румяна Желева. Става дума за кадърни дипломати. Според държавния глава този случай е катализирал неговият диалог с премиера, така че да се стигне до по-сериозни теми, каквито са енергийната и отношенията ни с Македония. През последните един два месеца президентът е редактирал много от т.нар. общи позиции, които са били обявени след това от премиера – за разговорите с руснаците, за Македония. Държавният глава е направил това, защото иска това правителство да успее.
Референдум за новините на турски език е фалстарт на идеята за пряката демокрация, смята президентът Георги Първанов. Той коментира и телефонния разговор между премиерите на двете страни Реджеп Ердоган и Бойко Борисов, заявявайки, че „реакцията на Турция е неуместна“. Това е български въпрос и ние трябва да мобилизираме собствения си потенциал, за да го разрешим, смята президентът. Все пак в условията на криза, да се захванеш с една десетминутна телевизионна емисия, която не е произвела и капка напрежение, е политически неуместно, добави той. България не се нуждае от етническо напрежение, особено когато е в икономическа криза, категоричен е Първанов. Той смята, че ние прилагаме двоен стандарт, защото искаме от нашите съседи да зачитат правата на малцинствата ни, а самите ние им отказваме това право. За пример той посочи Молдова, където нашите сънародници си имат цяло телевизионно предаване.
Не се сещам за друг лидер, който за един ден да е подписал три стратегически договора в енергийната сфера – за газопровода „Южен поток“, петролопровода Бургас-Александруполис и АЕЦ „Белене“. Това са големи инфраструктурни проекти, които могат да помогнат на страната ни в условията на криза и да изтеглят икономиката ни като локомотив, заяви президентът на България Георги Първанов. Държавният глава смята, че АЕЦ „Белене“ е много по-евтина от други централи. В потвърждение на това той даде за пример цената на проектираната атомна централа в Турция, което е многократно по-скъпа. „Ние сме с едни гърди напред“, категоричен е президентът. Той заяви, че е обсъдил въпроса с оскъпяването на АЕЦ „Белене“ по време на разговорите си с президента Дмитрий Медведев в Русия през февруари тази година, с премиера Владимир Путин и министъра на енергетиката Сергей Шматко. Президентът Първанов е убеден, че ако се промени на индексация на цените – АЕЦ „Белене“ ще поевтинее с 1,5 милиарда. Президентът Първанов се спря подробно и на проекта за газопровод „Южен поток“. Държавният глава попита риторично, дали Франция и Хърватия, които наскоро са се присъединили към този проект, също не си знаят интереса? Той призна, че „има неизвестности по „Южен поток“, но много повече са неизвестностите по другия проект „Набуко“. Той припомни, че все още не е ясно откъде ще се вземе природният газ, с който да се напълни „Набуко“. Едновременно с това президентът Първанов отбеляза, че България е една от страните, направила най-много за осигуряването на газ за тръбата, но нейните усилия не са достатъчни в този международен проект. Президентът Първанов заяви, че е удовлетворен от факта, че българското правителство е взело решение да реализира големите енергийни проекти. Това, според него, е свидетелство, че те вече се деидеологизират. Осъществяването на големите енергийни проекти не ни поставя в деликатно положения, а в стратегическо. През нас минават основни тръби – газопроводи, петролопровод и АЕЦ, която ще задоволява енергийния глад в региона. С тяхното осъществяване България ще има своята ключова роля за снабдяването с газ и петрол на Европа, заключи Първанов. /БГНЕС