Първанов: Правителството да преговаря разумно с Русия

parvanov„Призовавам правителството за разумни преговори по време на срещата, която предстои след два дни с Русия за уточняване на параметрите на енергийните проекти“, заяви на посещение в Панагюрище, президентът Георги Първанов, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

„Твърдо заставам зад правителството. Задължителна е обща енергийна политика”, каза държавният глава в отговор на изказването на премиера, че трябва да има синхрон по тези въпроси в институциите. „Моите позиции много отдавна са уточнени и искам да ви припомня, че по моя инициатива беше проведен консултативен съвет по национална сигурност преди малко повече от година именно за енергийните проекти. Аз мисля, че много успешно е начертана стратегията и са набелязани конкретни стъпки, чрез които тя да се реализира”, уточни Първанов. Той подчерта, че ситуацията на световния енергиен пазар е по-динамична и непрекъснато се променя и това, според президента изисква бързи и адекватни мерки във всеки един момент. Георги Първанов заяви, че готов да съдейства на правителството в неговите усилия да постигне реализацията на този и на други проекти.
„Сигурен съм, че срещата в Русия ще бъде основно за бъдещето на енергийните проекти”, каза държавният глава и увери, че тези проекти за особено важни в условия на криза. Според него, те гарантират не само енергийната сигурност на България, но и тази на региона и на Европа. Проектите, по думите на президента, стимулират развитието на икономиката и дават добри възможности за осигуряване на трудова заетост, а тя за Първанов в особено важна в условия на криза. Той изрази надежда да се погледне на тези проекти като на проекти, свързани с националната сигурност. „Безспорно е така, от българска страна правителството никога не поставя под съмнение реализацията на този проект. Това заяви Георги Първанов на въпрос на журналисти как ще коментира твърденията, че България трябва да реализира средствата за проект „Южен поток“. Друг е въпросът, че има неща, които трябва да се решат, и въпроси, които очакват уточнение. Надявам се, че разговорите ще минат в добър диалог и без ултиматуми, и без изостряне на тона „Сигурен съм, че срещата в Русия ще бъде основно за бъдещето на енергийните проекти”, каза държавният глава и увери, че тези проекти за особено важни в условия на криза. Според него, те гарантират не само енергийната сигурност на България, но и тази на региона и на Европа. Проектите, по думите на президента, стимулират развитието на икономиката и дават добри възможности за осигуряване на трудова заетост, а тя за Първанов в особено важна в условия на криза. /БГНЕС