Първанов: Няма да се върна в БСП

parvanovНяма да се върна в БСП. Обещал съм го преди 8 години, повече нищо не мога да постигна като партиен лидер. Това заяви снощи в „Шоуто на Слави“ президентът Георги Първанов. Той подчерта, че не се блазни от постове, а от желанието чрез политиката да се реализират идеи. Не чрез моето присъствие във властта, но пак чрез властта и подкрепата за структурите на гражданското общество, допълни президентът. На въпрос как би постигнал това чрез гражданското общество, Първанов отговори с въпрос: „А кой президент преди мен така максимално е уплътнявал правомощията на тази институция“. На хипотетичния казус какъв би бил неговият акцент като президент в президентска република, държавният глава цитира репликата на експрезидента на САЩ Бил Клинтън: „Икономиката, глупчо“. 
Първанов обясни, че с премиера Бойко Борисов имат принципни различия, например по начина на излизане от кризата. 
Съзирам стремеж да се атакува президентската институция чрез неща, които не я засягат – като партийния ми период, подчерта Първанов. Той припомни, че дебатът, който се е развил по отношение на неговия импийчмънт, е показал, че за тази процедура няма правни основания. Моето работно място не е парламентът, всеки да си носи раничката, каза Първанов. 
Държавният глава влезе в задочен спор с вътрешния министър и председател на ГЕРБ Цветан Цветанов заради твърдението, че стои зад партия ЛИДЕР. Ако искам да направя партия, ще застана с лицето си, подчерта стопанинът на „Дондуков“ 2. Вместо да събира информация за президента, да събира за мутрите и босовете на организираната престъпност. Идеята за омразата и насаждането на нетърпимост се изповядва всеки ден от парламентарната трибуна от други лидери. Как тогава да я няма по стадионите, подчерта още държавният глава по повод прокламираната от Бойко Борисов коалиция „Анти БСП и ДПС“. 
Щом като Симеон Дянков е казал, че бюджетът е постна пица, аз не бих могъл да водя експертен спор с него по въпроса, заяви още държавният глава. По думите му, неплатените разходи към фирмите, които се отлагат за догодина, са в рамките на 1-1,5% от БВП. 
Първанов потвърди информацията на „Стандарт“, че в сряда сметката на неговата администрация е била изпразнена до лев и Президентството е трябвало да работи без пари. Вероятността да се случи техническа грешка е колкото човек да удари джакпота, отговори той на даденото обяснение от Министерството на финансите. 
Държавният глава призна, че не е бил достатъчно критичен с предишното правителство, макар да му е наложил 6 вета на негови закони. Той припомни, че  всеки път, когато е критикувал кабинета на Сергей Станишев, са му отговаряли с мълчание. Държавният глава бе категоричен, че поддържа нормални отношения както с Ахмед Доган, така и с много лидери от лявото и дясното. 
Днес президентът Георги Първанов заминава на официална тридневна визита в Гърция. 
Боряна Йотова

в-к Стандарт