Пчелник — Marrubium vulgarе L. Сем. Устноцветни — Labiatae

Разпространение. Расте по тревистите и торните места, покрай пътищата и оградите в цялата страна.

Описание. Многогодишно тревисто растение с разклонено четириръбесто стъбло, окосмено и високо до 1,5 м, и вретенозгдш дървенист корен. Листата са срещуположни, кръгло овални, зе­леникави, назъбени, отгоре — голи, отдолу — покрити с власинки, с вдлъбната нерватура. Цветовете са бели, разположени прешлено-видно в пазвите на листата по върха на стъблото. Чашката е с 10 кукесто завити зъбци, с петлистно двуустно венче и 4 тичинки. Плодът е сух, разпадлив, с 4 семена. Медоносно растение.

Използуваема част. Надземната част, брана през време на цъфтежа, май—юни. Суши се на сянка или в сушилня до 40°С. Изсушената билка е със сивобелезникава окраска на стъблото, сребристозелена на листата и бледожълта на цвета. Има приятна миризма и горчив вкус. Допустима влажност 14%. Опакова се в бали. Запазва се на сухо и проветриво място.

Химичен състав. Съдържа етерично масло, горчивото вещество марубин, марубиин, гликозиди, сапонини, танини, смола, слуз, восък и др.

Лечебно действие и приложение. Билката при­тежава ярко изразено противоспастично действие. Влияе благо­творно върху нарушения сърдечен ритъм. Действува още отхран­ващо и заничащо.

Прилага се при всички видове спазми, стомашни язви и га­стрит, сърдечна аритмия, хронична диария.

В българската народна медицина пчелникът се употребява още при бронхит, обикновена и магарешка кашлица, задух, болести на черния дроб и далака, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, нередовна менструация, обриви и др. Външно сг използува за лапи, прясно счуканите стръкове — за налагане на гнойни и червясали рани по добитъка, за бани при кожни обриви и др. Прилага се и в пивоварната и парфюмерийната промишленост.

Начин на употреба. 2 супени лъжици се сипват в 500 г вода да врят 5 мин. Отварата се пие преди ядене по 1 винена чаша 4 пъти дневно.

В нашата народна медицина се употребява и съсерката (Mar­rubium peregrinum L.), която се препоръчва при чернодробни за­болявания.