Пчелната отрова

пчели, отроваПчелната отрова е безцветна гъста течност с характерна миризма на мед и парлив вкус. Изработва се в специални жлези на пчелите работнички. Реакцията и е кисела (рН 4,5-5,5). Съставът и е твърде разнообразен и не е напълно проучен. Представлява сложен комплекс от аминокиселини, белтъци, минерални и мастни вещества и е близък до състава на змийската отрова. Апитоксинът (пчелната отрова) е биологично активно вещество с широк спектър на действие. Оказва общ и локален токсичен ефект върху организма. Установено е, че предизвиква хемолиза на еритроцитите, намалява съсирваемостта на кръвта, стимулира функциите на хипофизата и надбъбречните жлези. Освен това има способността да блокира предаването на нервните импулси в ганглиите на вегетативната нервна система. Притежава също антибиотични и дезинфекциращи своиства. Благодарение на свойствата си пчелната отрова намира приложение при лечението на редица заболявания:
– атеросклероза – оказва съдоразширяващ ефект премахва спазмите на съдовете, подобрява оросяването и храненето на тъканите;
– хипертонична болест – отровата блокира предаването на импулсите по парасипатиковите нерви, намалява чувствителността на сърдечния мускул към ацетилхолина, намалява спазмите на коронарните съдове на сърцето и кръвоносните съдове на крайниците. Всичко това води до понижаване на кръвното налягане;
– добър ефект от лечението с пчелна отрова се наблюдава при заболявания на периферната нервна система, ревматизъм, ревматоиден артрит, алергични заболявания, бронхиална астма, кератит, заболявания на щитовидната жлеза и други.
Според някои данни пчелната отрова възпрепятства растежа на раковите образувания. Лечението с пчелна отрова трябва да се провежда под лекарски контрол, тъй като има и редица противопоказания, особено важна сред които е алергията към пчелни продукти. То не бива да се прилага и при остри инфекциозни заболявания, гнойни процеси, при тежки форми на сърдечна недостатъчност и бронхиална астма, туберкулоза на белите дробове, някои заболявания на бъбреците и черния дроб, диабет, психични болести, бременност и др.