Пушачите в България 40% пушат много ! 5,6% – пушат малко

цигари, пушачи, отказване от цигаритеПочти 40% от българите пушат по много и редовно, а 5,6% – от време на време. Данните съобщи вчера д-р Маша Гавраилова, шефка на отдел “Опазване на общественото здраве” в здравното министерство. Цигари палят повече от половината мъже и над 38% от дамите у нас. Всяка втора бременна жена в София също пуши, показват изследванията.
Повече от две трети от пушачите искат да се откажат, но едва 3% от тях успяват да го направят сами, обясни д-р Виктория Чобанова от сдружението на общопрактикуващите лекари.Една от възможностите е да спрат, макар и само за 24 часа, на утрешния международен ден без тютюнопушене.
С психологическа подкрепа и медикаменти пък ще се включат 56 джипита. Любопитното е, че повечето от лекарите са бивши пушачи. Очаква се консултациите да бъдат около 15 лева.
Надяваме се поне част от парите от увеличените акцизи на тютюневите изделия да отидат именно за обучение на още лекари, обясни д-р Чобанова.
Ако искате да се откажете от навика да припалвате цигара, може да потърсите помощ и на телефон 0700 10323 на цената на градски разговор, припомнят от здравното министерство.
Най-добрият начин за ограничаване на пушенето е поскъпването на цигарите, смята д-р Гавраилова.
По думите й досега увеличението в цените на тютюна не се отразявали, защото били минимални.