Процесът срещу граничния полицай Михаил Цонков е прекратен окончателно

sud4Процесът срещу граничния полицай Михаил Цонков от Бургас е прекратено окончателно с определение на Военно-апелативния съд. Това съобщи адвокатът му Росен Кожухаров, предаде кореспондентът на БГНЕС в Бургас.
Съдебният акт не подлежи на обжалване и протестиране.
БГНЕС припомня,че делото срещу сержант Михаил Цонков от Гранична полиция – Бургас бе образувано на 19 юни 2008-ма година, след като той получи обвинителен акт от Военна прокуратура. Предявеното обвинение беше по член 123 от Наказателния кодекс за причиняване на смърт по непредпазливост за убийството на турски рибар-бракониер.
Инцидентът стана на 17 април миналата година край Резово. Тогава, в изпълнение на заповед, българска лодка на “Гранична полиция” направи опит да провери турска гемия, навлязла в наши териториални води, за да лови калкан, въпреки забраната. Ялчън Ерджан загина прострелян от пистолета на Михаил Цонков при задържането на тримата рибари. Братята оказали яростна съпротива, прерастнала в групово меле между тях и служителите от граничния патрул.
Отначало Военната прокуратура изобщо отказа да образува дело, тъй като не бяха събрани достатъчно доказателства. След обжалване от страна на братята на загиналия досъдебното производство тръгна. По случая бяха направени няколко следствени експеримента и комплексна експертиза. Всички факти и доказателства, събрани по делото, обаче сочели невинността на граничаря, обясни адвокат Кожухаров.
Районният съд в Царево даде по 1 година условни присъди на братята Заим и Енгин Ерджан, признавайки ги за виновни за бракониерство. Те бяха осъдени и да платят 500 лева за счупена ръка на колега на Цонков. Братята обжалваха пред окръжния съд в Бургас, който потвърди присъдите и вдигна обезщетението за пострадалия полицай на 1000 лева.
В защита на граничен полицай Михаил Цонков беше организирана подписка, а Общинският съвет в Бургас гласува званието -” Почетен гражданин на Бургас”. Званието беше дадено за защита на границите на Република България и Европейския съюз. /БГНЕС