Проф. Николай Овчаров: Перперикон трябва да получи средства за 2010 г.

Моментът за изграждане на туристическа инфраструктура на Перперикон е решителен. Това каза за Информационна агенция КРОСС археологът проф. Николай Овчаров. Спечелен е проект по програма ФАР за изграждане на посетителски център и пътна инфраструктура до Перперикон, както и за консервацията и реставрацията на древното светилище. Стойността на проекта е 2,6 млн. евро. През миналата година е направен 30-метров изкоп на сградата, в която ще има информационен център, малък музей за Перперикон, кафенета и обща част. През декември обаче проектът е замразен заедно с всичко проекти по ФАР за България.

Сега археолозите се надяват на финансова подкрепа от правителството. „Разбирам икономическите и финансовите трудности, но обект като Перперикон трябва да получи своите средства за 2010 година. Според данните, които имаме от строителите, към края на 2010 г. и началото на 2011 г. може да имаме един вече напълно завършен обект от световен мащаб. Това е нещо, което просто трябва да се случи“, подчерта проф. Овчаров. Според него тракийското светилище може да бъде лицето на българския културно-исторически туризъм.

Проф. Овчаров допълни, че интересът към Перперикон е голям – над 200 000 човека ежегодно посещават древното тракийско светилище. Само на 1 януари там са били повече от 1000 туристи.

Другият проблем е липсата на реклама на светилището у нас и в чужбина. „В тази насока има страшно много да се работи. Става дума не само за Перперикон, но и за цялото ни културно-историческо наследство“, коментира археологът. Според него обаче за да се рекламира Перперикон в чужбина, първо обектът трябва да е напълно завършен – реставриран и консервиран, снабден с посетителски център, пътища, паркинг, алеи и осветление.

По думите на археолога разкопките на Перперикон се развиват много добре и продължават да разкриват цялата седем хиляди годишна история на светилището. Най-големите успехи през миналата година са уточняването на системата от скални олтари, изясняването Средновековната цитадела и други, открити са много златни и сребърни находки. „Това са малки стъпки към голямата идея – България да заеме мястото си сред трите страни с най-богати археологически паметници. Другите две страни са Гърция и Италия. Знаем какво правят те от стоите паметници – те са машина за правене на пари, докато ние продължаваме още да умуваме какво да правим“, каза още проф. Николай Овчаров./Агенция „КРОСС“/