Проф. Иван Илчев: Да издигнем мост на духа

prof.ilchev„Да издигнем мост на духа”. С този призив ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев откри новата галерия „Алма Матер” във фоайето на СУ „Свети Климент Охридски”, предаде репортер на БГНЕС.

Това стана на днешния патронен празник на университета, като новата галерия е един мост за разбирателство между Софийския университет и Съюза на българските художници. 40 години вече тлее един конфликт между двата института заради приетото решение на Министерския съвет от 1969 година, когато част от дарената земя на университета от Евлоги Георгиев беше предоставена на Съюза на художниците за галерия. Изложбата, с която се откри днешната галерия в СУ е на председателя на Съюза на художниците проф. Ивайло Мирчев, което е допълнителна символика за мостовете, към които призоваха и двамата – ректорът на СУ и председателят на СБХ. Много нерви и пари бяха пръснати през тези години в спора между двата института, но надеждата е сега противопоставянето да бъде преодоляно и новите взаимоотношения да доведат до решаване на проблемите и на университета и на художниците. От университета се надяват, че тази сграда все пак ще им бъде върната, докато художниците не се отказват да я запазят, но двете институции ще се опитат заедно да поставят въпросите пред сегашното правителство.
Преди откриването на галерията академичното ръководство на университета положи венец и цветя на паметника на Свети Климент Охридски в градинката на Народното събрание, а сега тържеството продължава в Аулата на университета. Сред присъстващите беше министърът на образованието Сергей Игнатов, предишният министър Даниел Вълчев, някои от бившите ректори на университета, сред които проф. Боян Биолчев, както и председателят на ВАС Константин Пенчев, учени, студенти и художници. При откриването на галерията имаше и малък спектакъл на университетския театър „Алма Алтер”, който по своеобразен начин призова за диалог между учени и художници.
Проф. Иван Илчев каза по повод на новата система за приемане на студенти в университета, че ще бъде направен опит доколко тя може да сработи и едва тогава ще бъде официално внедрена. Става дума за един изпит при влизане в университета, който е своеобразен тест и отговаря напълно на европейските изисквания. /БГНЕС