Протести в Стара Загора срещу обгазяването

В декларация до медиите инициативната група „За чист въздух над Стара Загора“ призова да се признае публично проблема с обгазяването на Стара Загора. Групата поиска още да се разследва истинската причина за обгазяването, на което вече седем години са подложени над 300 000 човека в областта. „Това е нечовешко и сериозно уврежда нашето и на децата ни здраве“, се казва в декларацията, изпратена до министъра на околната среда и водите, министъра на отбраната, министъра на здравеопазването, областния управител на Стара Загора и кмета на община Стара Загора.„Приемаме това, като заплаха и се обединяваме против замърсяванията, с искане да ни се осигурят човешките ни и конституционно гарантирани права на чиста среда, чист въздух, чиста вода, чиста храна“ са казва още в декларацията. Призовава се да се вземат необходимите мерки за прекратяването на дейността или дейностите причиняващи обгазяванията.
Около 200 души, включително майки с деца, се събраха пред сградата на областната управа в Стара Загора, съобщи БНР. С маски на лицата и лозунги „Искаме чист въздух и ясен отговор за обгазяванията“, и „Не на химическата атака срещу децата на България“ те протестираха срещу обгазяването на района и бездействието на властта. Протестиращите връчиха буркан с плюшено мече в него – символ на децата на града, които са принудени да стоят вкъщи по време на големите замърсявания на въздуха, на министъра на околната среда Нона Караджова. Тя и министърът на отбраната Николай Младенов получиха и декларацията от инициативния комитет „За чист въздух на Стара Загора“.
Двамата министри присъстваха на заседание на областната управа, където се състоя дискусия с представители на неправителствения сектор, местната власт, депутати и учени. На нея Нона Караджова повтори за пореден път официалната версия на кабинета, че обгазяванията с азотен диоксид са от засиления трафик и неблагоприятните метрологични условия. Николай Младенов пък беше категоричен, че на полигона „Змейово“ не се извършват никакви дейности, които биха застрашили здравето на хората./КРОСС/