Прокуратурата повдигна обвинение на Златомир Иванов – Баретата

zlatko_baretataСофия /КРОСС/  Прокурори от специализираните екипи за разследване повдигнаха обвинения и привлякоха в качеството на обвиняеми Златомир Иванов Иванов-Баретата, затова че е ръководил организирана престъпна група създадена с цел съгласувано да разпространява в страната високорискови наркотични вещества, съобщиха от Върховна касационна прокуратура. Това е престъпление по чл. 354а, ал.1 и ал.2 от НК.

Привлечени в качеството на обвиняеми са и онези от участниците в групата, които са издирени: Евгени Петров Евтимов, Георги Тодоров Йорданов, Мартин Василев Димитров, Валентин Григоров Луков, Коста Василев Трифонов, Борислав Руменов Секулов, Марин Петров Вълчев, Росен Рангелов Иванов, Кирил Станимиров Атанасов, Богдан Василев Василев, Мартин Ицко Горески, Васил Илиев Колев, Юлиян Любомиров Зашев, Даниел Любенов Кръстев, Стоян Еленков Дичев.

На тях е повдигнато обвинение за престъпление по чл. чл.321 ал.3 /а за С. Е. Дичев и В. И. Колев по ал.5 на същия текст/ пр.2 и пр.3 ал.7, вр. ал.2 НК.

Дейността на някои от членовете на организираната престъпна група не е била пряко свързана с разпространението на дрога, а с освобождаване на пазари, събиране и отчитане на приходите от престъпната дейност и др.

Коста Василев Трифонов и Борислав Руменов Секулов са привлечени към наказателна отговорност и за нанесена лека телесна повреда, в съучастие и в изпълнение на решение на организирана престъпна група – престъпление по чл. 131 ал.1 т.8 пр.2, вр.чл.130 ал.1, вр. чл.20 ал.2 НК.

На Марин Петров Вълчев, Росен Рангелов Иванов, Кирил Станимиров Атанасов, Богдан Василев Василев, Мартин Ицко Горески са повдигнати обвинения и за разпространение на високорискови наркотични вещества в съучастие и в изпълнение на решение на организирана престъпна група – престъпление по чл.354а ал.2 изр.2 т.1 пр.2, вр. ал.1 пр.4, вр.чл.20 НК.

Златомир Иванов Иванов и Мартин Василев Димитров са привлечени към наказателна отговорност и за предумишленото убийство на Румен Григоров Стефанов, извършено по начин, опасен за живота на мнозина /чрез употреба на огнестрелно оръжие на обществено място, където са се намирали множество хора/, за което З. И. Иванов е бил подбудител, а М. В. Димитров – помагач.

Извършеното е квалифицирано като престъпление по чл.116 ал.1, т.6, пр.1 и т.9, вр.чл. 115, вр.чл. 20 НК.

Събирането на доказателства по досъдебното производство е приключено.

Материалите за неустановените и неиздирените лица, съпричастни към описаните престъпления, ще бъдат отделени в друго наказателно производство, за да не се забавя настоящото, уточняват от прокуратурата.

Съгласно правилата на българския наказателен процес, за окончателното приключване на разследването, предстои предявяване на материалите по делото на всички 16 обвиняеми и техните защитници, както и на пострадалите.