Прокуратурата в Солун иска съдебно преследване на протестиращите фермери

Солунската прокуратура е поискала съдебно преследване срещу протестиращите гръцки фермери по обвинение във възпрепятстване на пътния транспорт заради издигнатите пътни блокади, съобщи БНР.
Междувременно, гръцките медии отразяват заканата на премиера Бойко Борисов, че ще сезира още днес Европейската комисия, заради блокадите на граничните пунктове и ако до сряда гръцката държава не реши проблема, България ще поиска финансови компенсации заради загубите, нанесени на българския бизнес.
Фермерите планират да блокират от 10.30 ч. до 15.30 ч. във вторник и магистралата Серес-Солун. Затворен остава и пункт Дойран-Килкис на границата с Македония.
Земеделците на полуостров Пелопонес се вдигат на протест днес, съобщават гръцки медии. В 12.00 ч. е предвиден митинг и символична окупация на магистралата Коринт-Триполи при Стерна.
Фермерите от Пелопонес заплашват, че ако гръцкото министерство на земеделското развитие не обърне незабавно внимание на проблемите им, ще пристъпят към цялостна блокада на полуострова.
Производителите на портокали в Гърция пък решиха да предприемат протести от местен характер в сряда в областите Лакония, Арголида и Арта./КРОСС/