Производителят на плисета

57-годишният Марко Вивиани е по професия производител на плисета. От 30 години насам неговото шивашко ателие се занимава с правене на плисета за най-реномираните италиански марки в модата.

Фабриката за плисета Milady се намира във Флоренция. Един от първите клиенти на ателието още при създаването му е бил дизайнерът на висша мода Роберто Капучи (Roberto Capucci).

Неговите шивашки произведения са сред най-честите продукти, върху които Вивиани и в момента изработва плисета. За създаването на роклята Oceano (Океан) на Капучи например ателието на Вивиани е употребило 180 метра плат и е вложило четиримесечен труд.

До 50-те години на миналия век се правеха плисета само на поли. По онова време работата беше бавна и трудоемка. Използваха се цинкови пръчки с различна ширина, след това те се обиваха с плат и се гладеха с ютия по специален начин. Чрез този метод е родена и прочутата рокля с плисета на Мерилин Монро, която се вдига в сцената с излизащия от метрото въздух, казва Вивиани.

Днес за плисетата на всяко облекло, поръчани от даден моден дизайнер, Вивиани изработва специална мостра. Това става 12-15 месеца, преди то да бъде пуснато в продажба.

В момента ателието на Вивиани работи по поръчки за облекла, които ще бъдат пуснати в продажба през лятото на 2009.

Сред настоящите клиенти на ателието са от марките Prada и Hugo Boss до Armani и Dolce & Gabbana.

Лабораторията на Вивиани е разположена върху площ от 300 кв.м.
В нея има 4 машини за плисета. За изработването на плисетата все още се използват картон или хартия.

„Никоя машина не е в състояние да изработи плисето така, както трябва“, твърди Вивиани.

За някои видове плисета все още се използват методи, датиращи от началото на миналия век. Повечето от методите обаче са създадени през 60-те и 70-те години на XX век.

След като бъдат увити около картонения материал, много често платовете трябва да „врат“ в специална парна фурна между 20 и 30 минути при температура от 120 градуса. /ProntoSofia