Продават бижу на бабата на Симеон ІІ

Уникално колие със сапфирено-брилянтово цвете в средата ще се продаде от аукционна къща Tajan. То е принадлежало на бабата на цар Симeон ІІ – италианската кралица Елена Савойска.

Всяко лято в течение на вече 30 години аукционна къща Tajan, базирана в Монте Карло, събира ценителите на изисканите бижута, разкоша, любителите на шика, на които може не само визуално да се насладите, но и да придобиете. През тази година каталогът включва над 600 лота, които внимателно са избрани от експерта Шантал Бовуа и нейния екип. Един от най-интересните експонати, предложен за продажба, е разкошно колие със следното описание: пет редици перли, съединени с нишка от сиво злато, а в центъра украсени с цвете, което е изработено от сапфир в средата и брилянтени листа с различни размери покрай. Закопчалката е изработена от сиво злато и украсена с три реда брилянти.

Сапфирено-брилянтеното цвете може да се снеме и да се носи в качеството на брошка. Цената, която трябва да се плати, ако желаете да притежавате това произведение на бижутерийното изкуство, е между 50 000 и 70 000 евро.

Украшението е принадлежало на италианската кралица Елана Савойска, съпруга на крал Виктор Емануил ІІІ (1900-1946г.). Тя е майка на българската царица Йоана и баба на цар Симеон ІІ (1943-1946 г.). Елена Савойска е черногорска принцеса, дъщеря на княз Никола Негош. Родена е на 8 януари 1873 г. в черногорската столица Цетине. Ранната си младост прекарва в руския царски двор. На 23 годишна възраст присъства на венчавката на руския император Николай II, на която се запознава с неаполския принц Виктор Емануил III, с когото са венчани на 24 октомври 1896.

Те имат пет деца – Йоланда, Умберто ІІ, Йоана Българска, Мафалда (след погребението на цар Борис ІІІ през август 1943 г. е арестувана от нацистите и загива в концентрационните лагери на смърта през Втората световна война), Мария. След смъртта й през 1952 г. католическият епископ Ришар от Монпелие инициира Елена Савойска да се провъзгласи за светица. /БГНЕС